Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

Nejvyšším státním zástupcem se nemůže stát člověk zvenčí, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšším státním zástupcem se může stát pouze člověk, který už v daném okamžiku zastává funkci žalobce. Zákon o státním zastupitelství sice podmínku výslovně nezmiňuje, vyplývá ale z komplexního výkladu normy ve všech souvislostech, který provedl Nejvyšší správní soud (NSS). Zákon výslovně říká to, že nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti. Podle NSS ale nemůže ministr navrhnout člověka, který stojí mimo soustavu státního zastupitelství.

Rozhodnutí NSS je dostupné na úřední desce.

Justice se konkrétně zabývala žalobou pražského advokáta Václava Voříška, jenž zpochybnil loňské jmenování nejvyššího státního zástupce Igora Stříže kvůli tomu, že se nemohl procesu výběru nového šéfa žalobců nijak zúčastnit, přestože se o to snažil. I když advokát připustil, že zákon žádné výběrové řízení nepředepisuje, spatřoval v postupu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a vlády Andreje Babiše (ANO) porušení svého ústavně zaručeného práva na přístup k veřejné funkci za rovných podmínek.

NSS předeslal, že obsazení funkce nejvyššího státního zástupce může být předmětem správní žaloby, pokud by vláda rozhodovala v rozporu s Listinou základních práv a svobod, tedy svévolně a diskriminačně. Takovou žalobu však nemůže podat každý, ale jen člověk, který splňuje zákonem stanovené podmínky, aby mohl být do funkce bezprostředně jmenován.

„Jenom ta (osoba) totiž může tvrdit, že byla vadným postupem či rozhodnutím vlády neústavně připravena o možnost ucházet se za rovných podmínek o tuto vrcholnou veřejnou funkci, že tak byla zmařena její šance stanout v čele soustavy státního zastupitelství,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Protože advokát státním zástupcem zjevně nebyl, neměl podle NSS právo podat žalobu proti rozhodnutí vlády o jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem. Městský soud v Praze původně advokátovu žalobu pro nedůvodnost zamítl. NSS nyní jeho rozhodnutí zrušil, avšak jen proto, aby ji sám odmítl. Městský soud tedy chyboval už v tom, že žalobu přijal a věcně ji projednal. Vůbec se jí zabývat neměl.

(čtk)