Předseda NSS Karel Šimka na sněmu Soudcovské unie Foto: Petr Dimun

Případ Parkanová je ostudou bez přívlastků. Jinak ale justice funguje dobře, míní Šimka

Případ dvanáct let trvajícího nezákonného trestního stíhání exministryně obrany Vlasty Parkanové je „ostudou bez přívlastků“. „Nejsme ale horší, než zbytek Evropy,“ řekl o stavu justice na sněmu Soudcovské unie předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka. Podobné případy se podle něj stávají i v zemích, které považujeme za etalon právního státu. Sám o sobě řekl, že o etice kolegům kázat nebude, neboť je sám hříšníkem a bude jím i nadále.

Ministerstvo spravedlnosti se nedávno Parkanové omluvilo za nezákonné stíhání a odškodnilo jí částkou 1,6 milionu korun. Při posuzování výše odškodnění úředníci konstatovali, že se jednalo o „masivní zásah do osobní a pracovní sféry žadatelky“.

Šimka také zmínil délku soudního řízení ve věci pádu mostu ve Studénce. Neštěstí se stalo v roce 2008 a teprve letos v září padlo pravomocné rozhodnutí.

Upozornil ale, že i v zemích, které považujeme za symboly právního státu, dochází k podobně dlouhým řízením. Zmínil například kauzu Mostecké uhelné společnosti, do které výrazně vstoupila švýcarská justice. Případ začaly švýcarské orgány řešit v roce 2005 a teprve letos byli někteří aktéři pravomocně odsouzeni. Další případ extrémně dlouhého řízení je podle něj případ požáru lanovky v rakouském horském středisku Kaprun v roce 2000.

Šimka zdůraznil, že podle hodnocení Evropské unie Justice scoreboard je Česká republika na sedmé příčce v Evropské unii co se týče rychlosti civilního soudního řízení na prvním stupni. V některých ukazatelích máme ještě lepší výsledky. „Mám pocit, že česká justice nefunguje špatně. Buďme na ni hrdí,“ uvedl s tím, že tuzemská justice je také poměrně nenákladná. Z každé vydělané tisícikoruny za ni občan zaplatí zhruba tři koruny.

Šimka by tuzemské justici ale vytkl vysoký počet vězňů, kterých je více než 19 tisíc. „Za námi jsou i chudší státy. Zavíráme příliš mnoho lidí na příliš dlouhou dobu,“ řekl předseda NSS. Podle něj ČR není kriminální stát, ale neví si rady s trestní politikou.

Hlavními tématy dvoudenního sněmu Soudcovské unie v Táboře byly platy pracovníků v justici nebo způsob výběru nových soudců.

Eva Paseková, Petr Dimun