Předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová a vedení Soudcovské unie Foto: Petr Dimun

Výběr nových soudců? Slovo transparentnost zvítězilo nad zdravým rozumem, míní Flanderová

V menších soudních krajích nastal problém sehnat kandidáty na nové soudce. V obvodu Krajského soudu v Českých Budějovicích v jednom kole například nezbyl vůbec žádný kandidát. Soudci na sněmu Soudcovské unie proto vyzvali k úpravě nedávno zavedeného systému výběru soudců. „Mám obavu, že slovo transparentnost zvítězilo nad zdravým rozumem,“ uvedla předsedkyně českobudějovického krajského soudu Martina Flanderová.

V jihočeském Táboře se dnes a zítra koná jednání nejvyššího orgánu Soudcovské unie České republiky – Shromáždění delegátů. Účastní se ho mimo jiné předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, veřejný ochránce práv Stanislav Křeček nebo předsedové krajských soudů. Právě Martina Flanderová z hostitelského kraje přivítala delegáty úvodním projevem.

Zmínila klady a zápory menších soudů, kterých je právě v českobudějovickém kraji velké množství. Soudci jsou zde podle ní pod drobnohledem a musí zvládat stejné množství agend jako větší soudy. „Nezbývá nic jiného, než že všichni děláme tak nějak všechno. Předseda o nás vše ví. Nemůžeme selhat, proto nemáme nedodělky. Veřejná kontrola je velká, všichni nás znají,“ uvedla.

Poté nastínila problémy s nedávno zavedeným způsobem výběru nových soudců na příkladu jihočeského krajského soudu. Z výběrového řízení nakonec vzešli v jednom kole 3 kandidáti, postupně se ale všichni odhlásili a poslední odešel s tím, že do Jižních Čech nechce. Kandidáti se totiž mohou hlásit do několika výběrových řízení u více krajských soudů a předsedové tak nemají do poslední chvíle jistotu, že úspěšní zájemci také k příslušnému soudu nastoupí. „Pokud se nám nepodaří nastavit smysluplným způsobem výběr soudců, nebudeme mít soudce. Kolegové budou přetížení,“ varovala Flanderová. V této souvislosti také upozornila na praktický problém, neboť předseda soudu nesmí být dle nových pravidel členem výběrové komise. Je podle ní třeba se urychleně zamyslet nad potřebnými změnami zákona o soudech soudcích a související vyhlášky.

S tím, že transparentnost při způsobu výběru soudců zvítězila nad zdravým rozumem, souhlasil místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Slova Flanderové by se podle něj měla „tesat do kamene“. „Nemysleme si, že nového soudce můžeme vybrat na základě dvaceti či třiceti minutového pohovoru před komisí,“ dodal.

Projev prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry Foto: Petr Dimun

S tím souhlasil prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Ten připomněl, že každý rok je třeba jmenovat přes sto nových soudců. To znamená, že je třeba mít dvojnásobný počet kandidátů. Vávra je příznivcem otevřeného systému výběru soudců. Už jen kvůli tomu, že justiční kandidáti „ubírají“ tabulková místa na platy na jednotlivých soudech.

Problém s výběrem nových soudců přiznal i náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. „Uvědomujeme si, že při záběhu systému jsou určité mouchy. Budeme je odstraňovat, máme zájem na dialogu,“ řekl soudcům.

V odpoledních hodinách budou delegáti jednat v pracovních skupinách o vnitřní mobilitě v justici a kariérním řádu, a také o odborném personálu soudů.

Kdo se účastní sněmu Soudcovské unie?

  • místopředseda Nejvyššího soudu ČR
  • místopředsedové obou vrchních soudů
  • předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích  – uvítání v kraji
  • předsedové krajských soudů
  • nejvyšší představitelé právnických profesních organizací: Notářská komora, Exekutorská komora, Unie státních zástupců, Unie rodinných advokátů, Unie obhájců
  • Veřejný ochránce práv
  • ředitelka Justiční akademie
  • z Ministerstva spravedlnosti ČR –  4 náměstkové ministra
  • předseda ÚPV Senátu
  • prezident Evropské asociace soudců EAJ, 1. viceprezident Mezinárodní asociace soudců IAJ-UIM
  • členka výkonného výboru evropské organizace soudců a státních zástupců – MEDEL
  • prezident Združenia sudcov Slovenska
  • ředitelka CEELI Institutu v Praze
  • zástupce velvyslance Nizozemí v ČR
  • zástupci soudcovské iniciativy ZOJ ze Slovenska
  • čestní členové SU ČR ze Slovenska, Rakouska a České republiky
  • další hosté

Zástupkyně Soudcovské unie Eva Mrzenová České justici sdělila, že první pracovní skupina na sněmu bude řešit vnitřní mobilitu v justici a kariérní řád. Moderovat ji bude Josef Baxa a Tomáš Mottl.

Druhá skupina se pak bude zabývat odborným personálem na soudech, diskuzi budou moderovat Ilona Benešová a Petr Vrtěl.

Soudci také nedávno uvedli, že chtějí jednat s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování soudců. Vávra požádal Zemana o jednání dopisem. „Proces výběru završený jmenovacím rozhodnutím prezidenta republiky začíná u soudců. Ti se rozhodujícím způsobem podílejí na posuzování právníků usilujících o soudcovský mandát. Výsledky výběru poté ministr spravedlnosti předkládá vládě a ta následně k rukám prezidenta,“ dodala unie. Prezident odmítl jmenovat na post soudců dosavadní státní zástupce Marka Bodláka a Petra Babku.

Soudcovská unie je nepolitické profesní a stavovské sdružení soudců v České republice. Členství v Unii je dobrovolné, sdružuje okolo poloviny soudců. Libor Vávra je prezidentem od roku 2020, předtím Unii vedl v letech 1996 až 2002.

Eva Paseková, Petr Dimun