Exrezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Soudcovská unie chce jednat se Zemanem o výběru kandidátů na soudce

Soudcovská unie požádala prezidenta Miloše Zemana o společné jednání ohledně výběru kandidátů na soudce. Dnes to uvedl šéf unie Libor Vávra s tím, že jmenování nových soudců ovlivňuje kvalitu soudnictví do budoucna. Zeman v uplynulých dnech odmítl jmenovat na post soudců dosavadní státní zástupce Marka Bodláka a Petra Babku.

Unie sdělila, že Vávra požádal Zemana o jednání dopisem. „Proces výběru završený jmenovacím rozhodnutím prezidenta republiky začíná u soudců. Ti se rozhodujícím způsobem podílejí na posuzování právníků usilujících o soudcovský mandát. Výsledky výběru poté ministr spravedlnosti předkládá vládě a ta následně k rukám prezidenta,“ dodala unie.

„Pokud v rámci této spolupráce dojde k situacím, kdy se liší pohled jednotlivých aktérů na konkrétní kandidáty soudcovského povolání, tak si taková situace zaslouží hlubší analýzu, domnívá se po podrobném projednání aktuální situace v přípravě jmenování nových soudců Soudcovská unie ČR,“ uvedlo dále stavovské sdružení soudců.

Unie v tiskové zprávě nezmínila nikoho konkrétního, Vávra však potvrdil, že nebýt dvou oznámení o prezidentově rozhodnutí ohledně Bodláka a Babky, k jednání by nevyzýval. Podle něj se tato problematika zatím obecně neřešila a má smysl debatu zahájit už nyní, ačkoliv Zemanovi v březnu skončí mandát. „Jde nám o to vytvořit určité předpolí. Nevíme, s jakými představami přijde nový prezident, ale z předchozích zkušeností víme, že prezidenti řadu věcí přejímají od svých předchůdců zvykově,“ řekl. Téma tak zřejmě bude rezonovat i na sněmu Soudcovské unie, které se uskuteční již příští týden.

V budoucnu by podle Vávry mohla být přínosná i širší diskuse na toto téma mezi zástupci českého soudnictví a hlavou státu, případně příslušnými odbornými členy Kanceláře prezidenta republiky.

Rozhodnutí nejmenovat Bodláka a Babku se týká aktuální jmenovací vlny, která zahrnuje celkem 51 kandidátů na soudce. Ti mají posílit výhradně soudy v Praze a na severní Moravě a Slezsku. Bodlák působí v pražském vrchním státním zastupitelství, kde řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality. Babka pracuje na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové.

Babkovi Zeman vytýká kritiku Nejvyššího soudu v případu vývozu torz bývalých vojenských raket. Odmítnutí Bodlákovy nominace pak podle Hradu souvisí s případem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09). Té stát nedávno vyplatil 1,6 milionu korun za nezákonné trestní stíhání.

(čtk, epa)