Prezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Bodlák se soudcem nestane, prezident Zeman ho odmítl jmenovat

Marek Bodlák, jeden z klíčových podřízených vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Lenky Bradáčové, se soudcem nestane. Prezident Miloš Zeman se totiž rozhodl Bodláka soudcem nejmenovat. Informaci České justici potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality (OZHFK) VSZ v Praze Marek Bodlák se soudcem nestane. Tedy alespoň ne do konce prezidentského mandátu Miloše Zemana. Prezident Zeman se totiž podle informací České justice rozhodl Bodláka soudcem nejmenovat. Rozhodnutí sdělil, včetně důvodů, ministrovi spravedlnosti Pavlovi Blažkovi. Ten s prezidentem osobně jednal o jmenování poměrně velkého počtu nových soudců osobně.

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl. Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty, a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ sdělil na dotaz České justice ministr Blažek.

Kauza Lány i Parkanová

Rozhodnutí prezidenta Zemana Bodláka soudcem není pro znalce justičního prostředí žádným překvapením. Jako důvod se samozřejmě prvoplánově nabízí „odveta“ za to, že VSZ v Praze dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. Veřejným tajemstvím je, že ambici měl tým podřízených vedoucí Bradáčové mnohem větší a směřoval výše, k nejbližším spolupracovníkům prezidenta republiky. V takové atmosféře by se ceremoniál předávání jmenovacího dekretu Bodlákovi z rukou prezidenta Zemana za asistence jeho kancléře blížilo scénám z absurdního divadla.

Faktem ovšem je, že Bodlák se podílel na dozorování případu někdejší ministryně spravedlnosti a obrany, dlouholeté poslankyně Vlasty Parkanové. Tu soudy pravomocně zprostily obžaloby a nedávno se jí stát prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání omluvil. Úředníci konstatovali masivní zásah do jejích osobnostních práv s tím, že tak extrémní případ ještě neposuzovali. Stát také zaplatí Parkanové za práci Bradáčové a jejích podřízených více než 1,5 mil. Kč.

Odchod si Bradáčová nepřála

A je otázkou, zda je tato částka tou finální. Mimochodem, Bodlák měl namířeno k Obvodnímu soudu pro Prahu 2, kde by jeho potenciální kolegové projednávají v první instanci žaloby na stát právě za nezákonná trestní stíhání.

Zvláštní byly také okolnosti Bodlákovy „cesty“ mezi soudce. Ten chtěl totiž řady státních zástupců opustit již před nějakou dobou, místo v pražské justici pro něj bylo již „připraveno“. Odchod však musel Bodlák odložit, protože si to nepřála jeho nadřízená Bradáčová. Ta ho propustila ze svých služeb až nyní.

Bodlák je státním zástupcem 20 let, začínal u Obvodního státního zastupitelství na Praze 10. S příchodem Lenky Bradáčové se Bodlák, činovník nátlakové skupiny uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců, přesunul na VSZ v Praze, kde se obratem stal ředitelem OZHFK.

Petr Dimun