Zástupci Soudcovské unie na minulém sněmu, Libor Vávra uprostřed Foto: Soudcovská unie

Soudci zamíří na sněm, budou se věnovat sociální situaci pracovníků na soudech

Nízké platy pracovníků na soudech, systém rozvrhu práce nebo nový způsob kárných řízení. Taková témata proberou soudci na každoročním Shromáždění delegátů Soudcovské unie České republiky. Setkání se tentokrát odehraje v Táboře 14. a 15. října a podle prezidenta Unie Libora Vávry bude ovlivněno předsednictvím ČR v Evropské unii.

Kvůli dalším akcím v rámci předsednictví se totiž nebudou moci účastnit například ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nebo předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Ten se bude ve stejný termín v Brně účastnit setkání předsedů nejvyšších soudů, kdy do České republiky zavítají téměř tři desítky předsedů nejvyšších soudů a vysokých funkcionářů mezinárodních justičních orgánů z celé Evropy, účastníků Kolokvia Sítě předsedů nejvyšších soudů EU. 

Zástupkyně Soudcovské unie Eva Mrzenová České justici sdělila, že první pracovní skupina na sněmu bude řešit vnitřní mobilitu v justici a kariérní řád. Moderovat ji bude Josef Baxa a Tomáš Mottl.

Druhá skupina se pak bude zabývat odborným personálem na soudech, diskuzi budou moderovat Ilona Benešová a Petr Vrtěl.

Sněm Soudcovské unie letos není volební a tak na něm prezident Libor Vávra neočekává žádné dramatické události. „Budeme hodně řešit provozní věci uvnitř justice. Chceme se věnovat administrativě na soudech a její sociální situaci,“ sdělil České justici. Jako další z témat, která by mohli soudci probírat, Vávra vyjmenoval platy soudců či změny v systému kárných řízeních. Ústavní soud má nyní podle informací České justice na stole dvě žaloby kvůli zmrazení soudcovských platů. Jedna je ze severu Čech, druhá pak z Prahy 5.

Změny v kárných řízeních již připravuje ministerstvo spravedlnosti a to nejen kvůli nedávnému rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci exekutora Jana Grosama. Česká republika podle soudu porušila právo na spravedlivý proces, neboť kárný senát Nejvyššího správního soudu, který vede kárná řízení proti soudcům, státním zástupcům a exekutorům, nesplňuje způsobem ustavení parametry nezávislosti a nestrannosti soudu a proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Podle informací České justice by se měl první stupeň kárných řízení vrátit na vrchní soudy. Otázkou zůstává, zda druhý stupeň zůstane Nejvyššímu správnímu soudu nebo přejde na Nejvyšší soud.

Soudcovská unie je nepolitické profesní a stavovské sdružení soudců v České republice. Členství v Unii je dobrovolné, sdružuje okolo poloviny soudců. Libor Vávra je prezidentem od roku 2020, předtím Unii vedl v letech 1996 až 2002.

Eva Paseková