Prezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Soudcem nebude ani Petr Babka. Zeman odmítl po Bodlákovi jmenovat dalšího státního zástupce

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že nevyhoví návrhu na jmenování dalšího z kandidátů na nové soudce. Jedná se o státního zástupce Petra Babku. Důvodem je podle informací České justice kritika, kterou na adresu výkonu dozoru Babky v jednom z případů vyslovil Nejvyšší soud (NS). Potvrdil to i mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Zeman už dříve potvrdil, že v nejnovější jmenovací etapě nejmenuje soudcem žalobce Marka Bodláka.

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové (KSZ) Petr Babka se soudcem nestane. Alespoň tedy ne za trvání prezidentského mandátu Miloše Zemana. Ten se totiž rozhodl nevyhovět návrhu na Babkovo jmenování soudcem. „Prezident republiky se po zralé úvaze rozhodl nevyhovět návrhu na jmenování pana Petra Babky soudcem. A to po seznámení se s konkrétními veřejně dostupnými informacemi,“ napsal Ovčáček České justici.

Podle informací České justice stojí za rozhodnutím prezidenta Zemana kritika, kterou na adresu práce orgánů činných v trestním řízení, a jmenovitě dozorového státního zástupce Babky, vyslovil NS v případu vývozu torz bývalých vojenských raket. „Jedním ze zásadních nároků prezidenta republiky na osoby, které jsou navrženy na jmenování soudcem je, aby byly nezávislé, nestranné a aby za každých okolností lpěly na principu legality,“ doplnil mluvčí Hradu důvody zemana pro nejmenování.

NS v rozhodnutí z minulého roku podrobil ostré kritice jak rozhodování soudů nižších instancí, tak orgánů činných v trestním řízení. Dokonce konstatoval, že takové rozhodování nemůže v demokratickém právním státě obstát. „Zvláštní a velmi selektivní přístup orgánů činných v přípravném řízení pod vedením státního zástupce k tomu, koho a za co bude vlastně stíhat, který se na první pohled nejeví být nezávislým, nestranným a lpícím na principu legality (a nikoli oportunity),“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí konkrétně NS. 

Rozhodnutí nejmenovat státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Marka Bodláka soudcem učinil prezident Miloš Zeman podle vyjádření Hradu kvůli případu nezákonného stíhání exministryně obrany Vlasty Parkanové. „Důvodem je případ Vlasty Parkanové, který považuje pan prezident za mimořádně závažný. Není to žádný náhlý, okamžitý názor,“ uvedl už dříve Ovčáček.

Eva Paseková, Petr Dimun