Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Hrad: Důvodem nejmenování Bodláka soudcem je nezákonné stíhání Vlasty Parkanové

Rozhodnutí nejmenovat státního zástupce Marka Bodláka soudcem učinil prezident Miloš Zeman kvůli případu nezákonného stíhání exministryně obrany Vlasty Parkanové. „Důvodem je případ Vlasty Parkanové, který považuje pan prezident za mimořádně závažný. Není to žádný náhlý, okamžitý názor,“ řekl České justici mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ovčáček v této souvislosti připomněl, že prezident Zeman se ke stíhání Parkanové velmi kriticky vyjádřil již v lednu při jmenování soudců na Pražském hradě. Podle něj je případ nákupu letounů CASA ostudou tuzemské justice. „Vzpomínám si, jak jsem před zhruba dvěma lety kritizoval průtahy, které souvisely s případem Vlasty Parkanové, jistě si na tu kauzu vzpomínáte, a označil jsem je za ostudu české justice, nikoli pouze soudců, ale také státních zástupců. Případ byl konečně uzavřen, ale ostuda zůstala. A myslím si, že bychom měli všichni přemýšlet, jak opakování podobných případů zabránit,“ řekl tehdy Zeman.

Případ Vlasty Parkanové dozorovalo VSZ v Praze. Kromě Bodláka se na něm podílel například Jan Kořán. Exministryně obrany nedávno získala za své nezákonné stíhání odškodné 1,6 milionu korun od ministerstva spravedlnosti. Úředníci konstatovali masivní zásah do jejích osobnostních práv s tím, že tak extrémní případ ještě neposuzovali. Zda se bude o další odškodnění soudit zatím sama neví. České justici ale sdělila, že by byla ráda, aby část odškodnění zaplatil právě Kořán se svou nadřízenou Lenkou Bradáčovou.

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl. Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty, a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ sdělil na dotaz České justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Jako důvod nejmenování se také nabízí reakce na to, že pražské vrchní státní zastupitelství dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. A šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze podle informací České justice se svým týmem původně směřovala až k nejbližším spolupracovníkům prezidenta. Tento případ však Ovčáček v reakci na důvody prezidentova odmítnutí Bodláka jmenovat nezmínil.

Bodlák, jehož jméno figuruje v nejnovější jmenovací etapě 51 soudců, je státním zástupcem 20 let, začínal u Obvodního státního zastupitelství na Praze 10. S příchodem Lenky Bradáčové se Bodlák, činovník nátlakové skupiny uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců, přesunul na VSZ v Praze, kde se obratem stal ředitelem OZHFK.

Eva Paseková