Zeman jmenuje za účasti ministryně Marie Benešové nového předsedu VS v Praze Foto: Eva Paseková

Kauza CASA je ostuda justice, řekl Zeman při jmenování Dörfla

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Luboše Dörfla předsedou Vrchního soudu v Praze. Přiznal, že s jeho výběrem otálel. „Střetly se dvě výrazné osobnosti, trochu jsem váhal,“ uvedl s tím, že druhý kandidát místopředseda Vrchního soudu v Praze Jan Sváček mu situaci ulehčil, když z kandidatury odstoupil.

Zeman při ceremoniálu řekl, že Sváček projevil přání s Dörflem spolupracovat. „Takže doufám, že vytvoříte dobrý tandem a že mezi vámi nebudou zbytečné rozpory,“ řekl prezident. Nyní Sváček na vrchním soudě zastává pozici místopředsedy pro trestní úsek. Dörfl uspěl ve výběrovém řízení ministerstva spravedlnosti, do nějž se přihlásili dva zájemci. Ministryně Marie Benešová (za ANO) uvedla, že výběrová komise se pro Dörfla rozhodla jednoznačně. Zeman uvedl, že bodový rozdíl mezi oběma kandidáty byl těsný.

„Úspěšně působil už jako předseda ústeckého krajského soudu. Na výběrové řízení se velmi pečlivě připravil, jeho záměry ve vztahu k řízení soudu jsou jasné a konkrétní. Domnívám se, že své návrhy umí v praxi prosazovat. Po dnešním jmenování mi představil své vize a nápady a musím říct, že se v mnoha ohledech shodneme. Zejména, že je potřeba urychlit elektronizaci justice,“ uvedla Marie Benešová.

Dörfl vystudoval práva na Univerzitě Karlově. V justici pracuje nepřetržitě od roku 1993, kdy nastoupil jako justiční čekatel. Soudit začínal u Okresního soudu v Nymburce, kterému pak od roku 1998 šéfoval. O sedm let později přešel ke středočeskému krajskému soudu, kde byl místopředsedou. Dva a půl roku působil u pražského vrchního soudu, od roku 2014 pak začal řídit Krajský soud v Ústí nad Labem. Ve funkci 2. ledna 2020 vystřídá Jaroslava Bureše.

Zeman se dnes při jmenování nového šéfa pražského vrchního soudu také opřel do justice kvůli kauze exministryně obrany Vlasty Parkanové a nákupu letounů CASA, ve které stále nepadl pravomocný rozsudek. „Zjistili jsme, že kauza trvá deset let. To je šílená ostuda,“ zlobil se Zeman s tím, že ať už věc dopadne jakkoliv, měla by být rozhodnuta. V té souvislosti také zmínil, že ústavní soudce Jan Filip „suší“ a nevyřizuje jeho stížnost na tzv Lex Babiš již tři roky. Do Ústavního soudu se v této souvislosti opřel již v minulosti.

O nákupu čtyř transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá Topolánkova vláda v dubnu 2009. Obžaloba uvádí, že Parkanová a bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu nezjištěním přiměřenosti ceny škodu 819 milionů korun. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku oběma hrozí až desetileté vězení. Přípravné řízení trvalo několik let, poté případ soud vrátil státnímu zástupci k došetření. Žalobce ale uspěl se stížností.

Prezident se odpoledne setká také s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Zeman mu koncem listopadu nabídl post ústavního soudce, Šámal si vzal 14 dní na rozmyšlenou.

Eva Paseková