Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Žalobce uspěl se stížností proti vrácení kauzy CASA k došetření

Státní zástupce uspěl se stížností proti vrácení kauzy nákupu letadel CASA k došetření. Odvolací pražský městský soud rozhodnutí zrušil, a věcí se tak bude znovu zabývat obvodní soud. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. V kauze čelí obžalobě někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk, hrozí jim až desetileté vězení.

Usnesení, na které upozornila Česká televize, vydal pražský městský soud ve středu po neveřejném zasedání. Na základě jeho pokynu musí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová znovu zhodnotit své zářijové rozhodnutí, podle nějž pražské vrchní státní zastupitelství zatím obžalobu vůbec nemělo podávat. Mluvčí městského soudu Markéta Puci řekla, že písemná podoba středečního usnesení zatím nebyla vyhotovena, a proto není možné sdělit podrobnosti k jeho právní argumentaci.

Soudkyně Binderová, která se dříve snažila z případu vyloučit pro svou údajnou podjatost, obžalobě vytýkala dva zásadní nedostatky. Vyšetřovatelé podle ní nedokázali přesvědčivě objasnit motivaci Parkanové a Staňka ke zneužití pravomoci a k porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za „ryzí domněnky“ pak označila tvrzení, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi (tehdy ODS). Soudkyně nesouhlasí ani se způsobem stanovení údajné škody, kterou kriminalisté vyčíslili na 819 milionů korun.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla Topolánkova vláda v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky a médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Bývalá ministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo.

(čtk)