Senátorkou se stala advokátka Daniela Kovářová Foto: Kampaň Daniely Kovářové

Senát bude bohatší o čtyři právníky. V horní komoře zasedne Kovářová, Marvanová, Hamplová a Paparega

V Senátu je dlouhodobě málo právníků. Letošní volby jejich počet ale poměrně výrazně vzroste. Ve volbách uspěly tři právničky: Exministryně a advokátka Daniela Kovářová, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová a politička Hana Kordová Marvanová. Doplní je starosta Mostu a bývalý advokát Jan Paparega (ProMOST).

Senátorkou ve volebním obvodu Plzeň-město 7 bude Daniela Kovářová (NK). Ve 2. kole senátních voleb získala 54,06 procenta hlasů. Druhý Karel Naxera (TOP 09) dostal 45,93 procenta hlasů.

Kovářová v letech 2005 až 2008 vedla odbor výchovy a vzdělávání České advokátní komory. V roce 2002 byla jmenována zkušebním komisařem pro advokátní zkoušky v oboru trestní právo. Od května 2008 do února 2011 byla ředitelkou Justiční akademie v Kroměříži.

Od května 2009 do července 2010 byla ministryní spravedlnosti ve vládě Jana Fischera (navržena ODS). Byla také předsedkyní Legislativní rady vlády. Po odchodu z vlády se vrátila k advokacii i k vyučování na vysokých školách. Má za sebou rozsáhlou publikační činnost v odborných časopisech i denním tisku.

Ve volebním obvodu Kroměříž uspěla právnička Jana Zwyrtek Hamplová, která kandidovala za Nezávislé. Získala 50,65 a zvítězila nad Lucií Pluhařovou za ANO.

V Senátu se Hamplová kromě legislativní oblasti plánuje zaměřit také na energetickou krizi, kterou je třeba podle právničky rychle řešit. „Mám kolem sebe partu 20 až 30 odborníků, nejen z této sféry, ale i ze zdravotnictví, práva a energetiky. Tento tým využiji,“ řekla Hamplová.

Advokátka Jana Zwyrtek hamplová Foto: Kampaň JZH

Právnička pochází z Mohelnice na Šumpersku a Kroměřížsko podle svých slov zná velmi dobře. „Mám tady spoustu klientů, pohybuji se tady léta. Například do Věžek jezdím 20 let a mnohokrát jsem zastupovala města Kroměříž a Chropyně i řadu dalších obcí,“ podotkla Hamplová, která chce regionu pomoci zejména autoritou funkce senátora. Zwyrtek Hamplová plánuje co nejdříve kontaktovat zlínského hejtmana Radima Holiše (ANO) i zástupce samospráv. Ráda by na Kroměřížsku provozovala centrum vzdělávaní pro zástupce samospráv, na které se jako právnička specializuje. V roce 2020 získala ocenění od tuzemské odborné veřejnosti v anketě Právník roku 2019.

Rekordní počet žen

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 11 pak bude právnička Hana Kordová Marvanová (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získala 67,87 procenta hlasů. Její soupeř Ladislav Kos (HPP 11) dostal 32,12 procenta hlasů.

„Já mám velikou radost a chtěla bych poděkovat všem voličům z celého volebního okrsku, protože ten byl často redukován pouze na Prahu 11. Budu se soustředit na témata, která jsem říkala v kampani, kdy já mám čtyři oblasti, na které se zaměřím. To je bydlení, vymahatelnost práva, boj s korupcí a spokojený život ve městě,“ řekla Marvanová.

Nová senátorka Hana Marvanová. Foto: Jan Hrbáček

V letošních senátních volbách bylo zvoleno rekordních devět žen, pokud se tedy nepočítají vůbec první volby v roce 1996, kdy se vybíralo všech 81 členů Senátu a zvoleno bylo rovněž devět žen. Před dvěma lety byly zvoleny čtyři ženy. Nejméně nových senátorek od vzniku horní komory bylo zvoleno v roce 2018, kdy byly do Senátu zvoleny jen dvě ženy.

Po volbách v horní komoře zasedne 15 senátorek. V uplynulém volebním období jich bylo o tři méně. Nejvyšší počet senátorek (16) zasedl v horní komoře po volbách na podzim 2016. Ženy od podzimu 2020 tvořily jen zhruba 15 procent všech senátorů, nyní to bude 18,5 procenta. Pro srovnání, v roce 2021 bylo ve volbách do Sněmovny zvoleno 50 žen ze 200 poslanců, tedy čtvrtina.

V Senátu nyní zasedají právníci Václav Láska, Adéla Šípová, Zdeněk Hraba a Jan Holásek.

(epa, čtk)