Poslanecká sněmovna Foto: PSP

Sněmovna možná posílí postavení finančního arbitra u soudů

Finanční arbitr a další úřady, které rozhodují rovněž spotřebitelské spory, možná získají silnější postavení při navazujících soudních sporech. Předpokládá to předloha poslanců opozičního hnutí ANO, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Cílem navrhovaných změn je podle předkladatelů lepší ochrana spotřebitelů. Novelu občanského soudního řádu nyní projedná ústavně-právní výbor.

Finanční arbitr a další úřady, jako jsou Český telekomunikační úřad a Energetický regulační úřad, by podle předlohy mohly soudům předkládat písemná vyjádření při řízení, nahlížet do spisu a vystupovat při jednáních. Nyní mají tyto instituce právo dát jen písemné stanovisko k žalobě.

Tvůrci předlohy poukazují na to, že pokud obchodník napadne nález finančního arbitra nebo jiného specializovaného orgánu u soudu, rovnováha a výhody, které spotřebitelům poskytuje rozhodování nesoudních orgánů, mohou být ztraceny. Obchodník si podle předkladatelů může dovolit lepší advokátní služby než klient, který si na začátku vybral levnější způsob řešení sporu právě kvůli nedostatku peněz a na právní zastoupení většinou nemá. „Spotřebitel je tak před soudem ve značné nevýhodě,“ uvedli ve zdůvodnění.

Rozhodnutí o tom, zda nová oprávnění uplatní, nebo ne, by bylo po výzvě soudu podle novely na samotných mimosoudních arbitrech. Soud by jim vždy musel doručit svůj verdikt a pokud by jejich rozhodnutí zrušil, musel by to zdůvodnit.

V minulém volebním období se dostala obdobná předloha poslanců ANO k posouzení do výborů. K jejímu dalšímu projednávání se plénum do voleb nedostalo.

(čtk)