Na 50 osobností evropské justice diskutuje o tématech „Jak mohou vrcholné soudy přispět ke zvyšování důvěry veřejnosti v soudnictví?“ a „Kárná odpovědnost soudců a etický kodex chování soudců“ Foto: Nejvyšší soud

Soudy musí vysvětlovat svou práci a dbát na etiku, zaznělo na kolokviu na Nejvyšším soudu

Důvěra veřejnosti v nezávislost justice se v posledních letech ocitá v sázce i v evropských zemích, kde tradičně bývala vysoká. Důvody nemusí spočívat vždy v práci justice jako takové, spíše v klesající důvěře ve státní instituce a jejich schopnost čelit současným výzvám. O to více musí soudci dbát na etiku a vysvětlovat svou práci lidem, zaznělo dnes na tiskové konferenci před Kolokviem Sítě předsedů nejvyšších soudů EU v Brně.

„Samozřejmě si musíme zachovávat integritu, nenechávat se ovlivňovat politickými ani jinými vlivy. Musíme ale také mnohem více než v posledních desetiletích vysvětlovat, co jako justice děláme. Stále větší důležitost získává práce s veřejností,“ řekla novinářům Bettina Limpergová, předsedkyně Sítě předsedů nejvyšších soudů EU a předsedkyně Spolkového soudního dvora Německa.

Kolokvium se v Brně koná jako součást programu českého předsednictví v Radě EU. Prvním tématem je právě důvěra a možnosti nejvyšších soudů, jak k ní přispívat, druhým pak kárná odpovědnost soudců a etický kodex jejich chování. Soudci dnes společně povečeřeli ve vile Löw-Beer, kam za nimi přijel i prezident Miloš Zeman.

Česko je z hlediska důvěryhodnosti justice v očích veřejnosti v evropském srovnání „tak nějak uprostřed“, konstatoval předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Doplnil, že Česko by se s tím nemělo spokojit, vymlouvat se na špatnou náladu ve společnosti nebo se utěšovat tím, že je v tomto směru před Maďarskem, Polskem nebo Slovenskem.

„Cítíme potřebu obraz justice dále vylepšovat,“ uvedl Angyalossy, jenž po svém nástupu do čela soudu prosadil etický kodex českých soudců. Za důležitou považuje také osvětu a větší pozornost věnovanou právu a soudnictví ve školním vzdělávání. Sám se prý setkává s tím, že lidé nerozumí tomu, jak systém funguje.

Se soudci povečeřel prezident MIloš Zeman Foto: Nejvyšší soud

Limpergová připomněla, že Německo ve 20. století zažilo dva totálně selhávající právní systémy. Nejprve v době vlády nacistů, poté, když se východní část země stala jedním ze sovětských satelitů ovládaných komunistickou diktaturou.

„Protože víme, jak náchylná k podobnému vývoji může být justice i celá společnost, právě proto považuji za důležité, že zde máme soubor hodnot EU jako ochranný deštník, který nás nutí a tlačí k tomu, abychom se těmito hodnotami řídili,“ uvedla Limpergová. Justice by podle ní měla společnosti vysvětlovat, že právní stát není vždy úplně jednoduchý, ale že jeho jediným a hlavním cílem je usilovat o spravedlnost.

Status pozorovatelské země v Síti předsedů nejvyšších soudů EU dnes získala Ukrajina, uvedl za organizátory Petr Tomíček. „Považujeme za velmi důležité zapojovat Ukrajinu do evropské rodiny i v oblasti soudnictví,“ uvedla už ráno Limpergová.

(čtk)