Belgie se potýká s velkým počtem migrantů Ilustrační foto: Pixabay

Belgie musí ubytovat a materiálně zajistit dalších 148 mužů, rozhodl soud ve Štrasburku

Dalších 148 mužů různých národností musí ubytovat a materiálně zajistit Belgie. Evropský soud pro lidská práva to nařídil druhým předběžným opatřením, které vydal ve prospěch cizinců po dobu řízení. Cizinci nebyli v Belgii ubytováni a materiálně zajištěni, neboť systém mezinárodní ochrany je přetížený. První muž si u štrasburského soudu stěžoval na hlad, zimu a svrab, protože žije na ulici. Všichni muži pak požádali o předběžné opatření proti Belgii, která je má ze zákona ubytovat a zajistit jejich přijetí.

Jde v pořadí o druhé předběžné opatření v totožné věci. Prvním případem byla stížnost Afričana ze státu Guinea Abdoulava Camary, o které Česká justice informovala. Afričan si ve Štrasburku stěžoval na nedůstojný život v Belgii na ulici, v zimě, ve srabu a v hladu, bez ubytování a materiálního zajištění.

Evropský soud pro lidská práva už v souvislosti s prvním předběžným opatřením upozornil, že obdržel velké množství totožných stížností.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pixabay

Dospělí muži bez bydlení a materiální pomoci

Fakta druhého předběžného opatření kopírují ta první: „Stěžovateli je 148 žadatelů o azyl různých národností. Žijí v Belgii bez ubytování,“ uvádí k tomu Evropský soud pro lidská práva. „Stěžovatelé podali žádosti o předběžné opatření k Soudu v různých datech od 18. října 2022 do 3. listopadu 2022,“ uvádí dále Soud ke stížnosti Msallem a 147 v. Belgie.

„Případ se týká stěžovatelů (dospělých mužů), kteří požádali belgické orgány o mezinárodní ochranu a nebylo jim přiděleno ubytování z důvodu údajného naplnění sítě pro přijímání žadatelů o azyl v Belgii. Všichni žadatelé získali konečné vnitrostátní rozhodnutí bruselského pracovního soudu nařizující federální agentuře pro přijímání žadatelů o azyl (Fedasil) poskytnout jim ubytování a materiální pomoc v souladu se zákonem z 12. ledna 2007,“ uvádí dále Evropský soud pro lidská práva.

Ubytovat a zajistit cizince nařídil už soud v Bruselu

Že má každý žadatel o mezinárodní ochranu být ubytován a materiálně zajištěn, je zakotveno v belgické legislativě. Cizinci proto podali úspěšnou žalobu u bruselského pracovního soudu. „V různých dnech podali žaloby k bruselskému pracovnímu soudu kvůli údajnému ohrožení vážným a nevratným poškozením lidské důstojnosti a žádali, aby bylo společnosti Fedasil nařízeno vyhovět svým právním povinnostem povinnostmi podle zákona ze dne 12. ledna 2007,“ popisuje Soud.

„V každém z těchto případů soud nařídil agentuře Fedasil, aby stěžovatele ubytovala v přijímacím středisku nebo jinak v hotelu nebo jiném vhodném zařízení, pokud by neměla volná místa a zajistila jejich přijetí, jak je definované v § 6 zákona, podléhajícím sankcím za nedodržení. Ty soudní příkazy byly v pořádku doručeny a nabyly právní moci, ale dodnes nebyly vykonány,“ shrnuje ESLP, co předcházelo žádosti o předběžné opatření.

Štrasburk nařídil splnění příkazu soudu v Bruselu

Evropský soud pro lidská práva proto 15. listopadu 2022 všem 148 stěžovatelům vyhověl a nařídil předběžným opatřením Belgii, aby splnila příkazy vydané bruselským soudem. „Dne 15. listopadu 2022 se Soud rozhodl nařídit předběžné opatření a nařídit belgickému státu, aby splnil příkazy vydané bruselským pracovním soudem ohledně každého stěžovatele a poskytnout jim ubytování a materiální pomoc k uspokojení jejich základních potřeb po dobu trvání řízení před Soudem. Rozhodnutí vydal senát (sedm soudců) ke kterým byly žádosti přiděleny,“ informuje Evropský soud pro lidská práva.

Soud rovněž zdůraznil, že dne 31. října 2022 použil předběžné opatření v podobném případě Camara v. Belgie, k němuž odkazuje.

Irena Válová