Expremiér Petr Nečas Foto: Jan Pilný

Nečas stane v prosinci před soudem kvůli výpovědi ve prospěch manželky

Případ křivé výpovědi bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) začne v prosinci projednávat soud. Obžaloba tvrdí, že Nečas dvakrát nepravdivě svědčil ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové) v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Za křivou výpověď hrozí až tříleté vězení. V prosinci stane Nečas se svou ženou opětovně před soudem také v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS.

Obvodní soud pro Prahu 1 původně Nečase uznal v květnu 2020 vinným z křivé výpovědi tzv. trestním příkazem, tedy bez nařízení veřejného projednání obžaloby. Uložil mu roční podmínku a peněžitý trest 100.000 korun. Nečas i státní zástupce si ale proti tomuto postupu podali takzvaný odpor.

Od té chvíle bylo na soudu, aby stanovil termín hlavního líčení. Stalo se tak až nyní, tedy po dvou a půl letech. Obvodní soud totiž nejprve potřeboval získat trestní spis ke kauze Vojenského zpravodajství, který obsahuje Nečasovu výpověď, vysvětlila dnes ČTK mluvčí soudu Eva Švíglerová. Spis byl ale nejdříve u Nejvyššího soudu, který rozhodoval o dovoláních Nečasové a ostatních odsouzených. Následně putoval k Ústavnímu soudu, kam si odsouzení po neúspěšném dovolání podali stížnost. O ní zatím Ústavní soud nerozhodl a spis vrátil minulý měsíc na obvod. Soudce Ondřej Lázna, který má věc na starosti, následně nařídil hlavní líčení na 14. prosince.

Případ Vojenského zpravodajství přispěl v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vrchní ředitelka premiérova kabinetu a jeho milenka Nagyová o rok dříve nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Nečas soudnímu senátu opakovaně tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Expremiér čelí společně s manželkou také obžalobě z podplácení v takzvané kauze trafik pro trojici poslanců ODS. Podle státních zástupců přislíbili v roce 2012 Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi výhodné funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček. V případě prokázání viny může bývalý předseda vlády dostat až šestileté odnětí svobody. K tomuto případu se Obvodní soud pro Prahu 1 vrátí v týdnu od 5. prosince, další termíny si vyhradil i v lednu a únoru.

Nečas není jediným bývalým českým premiérem, jehož kauzy řeší soud. Expremiér Andrej Babiš (ANO) je obžalovaný v případu podvodu při získání dotace pro farmu Čapí hnízdo.

(čtk)