Pražský primátor Zdeněk Hřib Foto: Piráti

Plán pražského magistrátu na systém pro nákupy potravin či pomůcek skončil fiaskem. Do tendru se nikdo nepřihlásil

Ambiciózní plán vedení pražského magistrátu na nákup systému na veřejné zakázky za desítky milionů skončil fiaskem. „Zadávací řízení na Systém centrálních sdružených nákupů a jeho provoz bylo bohužel zrušeno kvůli tomu, že jsme neobdrželi žádné nabídky (dle § 127 odst. 1 ZZVZ),“ sdělil České justici mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražský magistrát chtěl nakoupit software, který měl městu zajistit centrální systém na soutěžení veřejných zakázek. Centrální nákupy na nové platformě se měly týkat zejména zboží od kancelářských potřeb, nábytku, zdravotních pomůcek, potravin, hardware až po pohonné hmoty, informovalo vedení města již v březnu. Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) očekával, že zakázka bude v následujících letech stát do 61,8 milionů korun. Do zadávacího řízení se ale nakonec nikdo nepřihlásil, přestože Praha termín otevírání obálek posunula o několik týdnů. „V rámci zadávacího řízení nám byly doručeny žádosti o vysvětlení, které jsme vždy vyřídili a nadto i prodloužili lhůtu pro podání nabídek o celou její délku. Tím měli dodavatelé dostatek času na zpracování nabídky,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Hofman.

Jeden z potenciálních dodavatelů podle něj deklaroval v rámci podání návrhu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svůj zájem podat nabídku. „Tento zájemce nabídku nepodal kvůli podmínce stanovené v návrhu smlouvy, která umožňovala odstoupení od smlouvy v případě, že dodavatel bude trestně stíhán,“ dodal mluvčí magistrátu s tím, že magistrát úpravu odmítl.

Nástroj existoval

Už při vypsání zakázky kritici poukazovali na to, že Praha by mohla využít stávající fungující systém Národní elektronický nástroj (NEN), který je státem poskytován bezplatně. Samo Ministerstvo pro místní rozvoj, které NEN spravuje, České justici napsalo, že certifikovaný nástroj doporučuje používat i samosprávám, byť to zákon přímo nenařizuje.

Zajímavé také je, že Praha vypsala dvě veřejné zakázky. Na jedné straně oddělila elektronický nástroj od centrálního nákupu, aby na druhé straně k centrálnímu nákupu přidala právní služby. Systémy byly soutěženy ve stejné době odděleně, přitom fungovat měly propojeně. Pokud by se vše soutěžilo dohromady, tak by veřejná zakázka na elektronický nástroj již nemohla být podlimitní. Zakázka na elektronický nástroj byla o prázdninách vysoutěžena. Přihlásil se do ní jediný zájemce, který obdobné služby pro pražský magistrát již zajišťuje.

Pražský magistrát Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Systém centrálních nákupů měl podle Hřiba hlavnímu městu ušetřit až desítky milionů korun ročně. Jaké další kroky tedy Praha ohledně zakázky udělá? Podle mluvčího kvůli změně legislativy již eshop nebude v budoucnu potřeba. „Vzhledem ke skutečnosti, že novelou zákona o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ) bude s největší pravděpodobností přikročeno ke změně ustanovení § 19 odst. 3 , kdy „za veřejné zakázky podle odst. 1 se nepovažují veřejné zakázky s takovým předmětem, jehož jednotková cena je v rámci účetního období proměnlivá a zadavatel pořizuje takové dodávky či služby opakovaně podle svých aktuálních potřeb“, bude nově proměnlivá hodnota těchto plnění pravděpodobně určena k povinnému sčítání těchto předpokládaných hodnot, což ve svém důsledku způsobí, že zadavatel již bude muset přikročit k zadávání takových zakázek v režimu ZZVZ, tudíž bude zcela jistě namístě zavést takovou službu do prostředí hlavního města,“ vysvětluje Hofman. Takovými zakázkami pak může být nákup zdravotnických potřeb, potravin, pohonných hmot nebo například letenek. V souvislosti s touto změnou podle něj bude nutné, aby zadavatelé revidovali své vybrané nákupy a případně je přeplánovali tak, aby nepřekračovaly limit stanovený nařízením vlády. Je tedy v zájmu magistrátu se na tyto změny předem připravit, aby následně nebyl při svém jednání v rozporu s novelou ZZVZ, tedy např. právě opakováním tohoto zadávacího řízení.

NEN využívají ministerstva

Systém NEN využívají například ministerstva. „V NEN je realizováno jak centralizované zadávání resortních veřejných zakázek, tak i centrálního nákupu státu softwarových produktů,“ vysvětlil systém nákupů na ministerstvu vnitra mluvčí Ondřej Krátoška.

V NEN jsou centrálně soutěžené rámcové dohody i dynamické nákupní systémy (DNS) na základě nichž jsou pak centrálním zadavatelem soutěžené minitendry z rámcových dohod nebo výzvy z DNS. Pověřující zadavatelé si mohou z rámcových dohod soutěžit minitendry nebo výzvy z DNS také samostatně. V NEN probíhá i sběr požadavků na soutěžené komodity. „Centrální zadavatel tak v NEN vidí do všech realizovaných zakázek na základě rámcových dohod a DNS, může kontrolovat plnění a finanční čerpání, aby nebyla překročena hodnota smluv. Centrální zadavatel za pověřující zadavatele následně plní zákonné povinnosti dané dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek,“ dodal už dříve pro Českou justici Krátoška.

Eva Paseková