Antonio Koláček u soudu Reprofoto: ČT

Závěrečné řeči v kauze Mostecké uhelné nezačnou, obžalovaný Koláček mění advokáty

Závěrečné řeči v trestní kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) musí soud odsunout na později. Obžalovaný manažer Antonio Koláček se totiž rozešel se svými advokáty, a než si zvolí nového obhájce, hlavní líčení nemůže pokračovat. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Koláčkův mediální zástupce Petr Sedláček odmítl, že by se Koláček snažil o obstrukce.

Obžaloba tvrdí, že Koláček a další obvinění manažeři nejprve utajeně získali kontrolu nad nadpoloviční většinou akcií těžební MUS. Poté údajně záměrně vyčkali, až cena akcií firmy klesla, a od státu koupili v roce 1999 jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Škodu způsobenou České republice vyčíslil státní zástupce na 3,2 miliardy korun. Mužům hrozí až desetileté vězení.

Soud kauzu projednává čtyři roky. Proces měl pokračovat příští týden, konat se ale nebude. „Hlavní líčení nařízené na dny 28. listopadu až 2. prosince bylo z důvodů ukončení právního zastoupení obžalovaného Ing. Koláčka jeho obhájci zrušeno,“ uvedl Wenig. „Na příští týden již přicházely do úvahy závěrečné řeči, na což byli všichni zúčastnění již v září 2022 upozorněni,“ podotkl.

„Dne 10. listopadu 2022 však vypověděl obžalovaný Koláček plnou moc svému obhájci JUDr. Beno Jeřábkovi a současně z důvodů na straně obhájce byla vypovězena plná moc udělená druhému obhájci JUDr. Mgr. Bohdanu Žáčkovi,“ popsal mluvčí soudu. Dodal, že soud nyní Koláčkovi zaslal výzvu, aby si ve stanovené lhůtě zvolil nového obhájce.

„Není tomu tak, že chceme něco odkládat, oddalovat, zdržovat,“ řekl ČTK Sedláček. „Nemáme z toho radost. Pan Koláček se osobně účastnil všech termínů hlavního líčení, nikdy neudělal žádnou obstrukci,“ zdůraznil. Odhadl, že nového obhájce si Koláček vybere v řádu „nižších jednotek týdnů“. Odmítl také, že by oddálení rozhodnutí v hlavní větvi kauzy souviselo s dalším řízením u pražského městského soudu, v němž Švýcarsko požádalo Českou republiku o uznání svého dřívějšího rozsudku v kauze MUS.

Švýcarsko totiž už v roce 2013 shledalo Koláčka a další manažery vinnými z podvodného ovládnutí MUS a z praní špinavých peněz. Koláček s verdiktem nesouhlasí, Švýcarsko podle něj porušilo zásady spravedlivého procesu. Do tamního vězení – kde má strávit 52 měsíců – nenastoupil s odůvodněním, že chce mít možnost obhájit se osobně před českými soudy. Švýcarsko se nyní snaží od Koláčka vymoci sumu, kterou má podle rozsudku zaplatit. Její výši v létě Koláčkův tehdejší advokát Žáček odhadl až na devět miliard korun. Uznání i části švýcarského verdiktu by podle Žáčka pravděpodobně znamenalo, že Koláčkovo české trestní řízení by muselo být zastaveno.

Prodej státního podílu v MUS firmě Investenergy schválila v červenci 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Koláček svou vinu z podvodu popírá, privatizace MUS byla podle něj úspěšná i společensky prospěšná.

(čtk)