Cela ve věznici Bělušice Foto: Vězeňská služba

Soud v Mostě vyslechl další svědky k případu vzpoury vězňů v Bělušicích

Okresní soud v Mostě dnes vyslechl další svědky k případu vzpoury vězňů v Bělušicích. Obžalovaný Josef Lukáč podle státního zástupce při nepokojích na podzim 2020 slovně napadal dozorce, kopal do mříží a svým chováním strhnul ostatní vězně k nekázni. Z organizování nepokojů ve věznici je obžalovaný Tomáš Opelt. Soudce jednání odročil na 28. března, kdy chce vyslechnout stěžejního svědka, kterého se zatím nepodařilo sehnat.

Oba obžalovaní byli v době protestů ve výkonu trestu, Opelt byl později propuštěn na svobodu. Oběma hrozí deset let vězení za zločin vzpoury, vinu před soudem popřeli. Opelt navíc tvrdí, že se vzpouře snažil zabránit. Ředitel věznice Ondřej Kroupa jeho verzi na minulém jednání potvrdil. Lukáčův advokát očekává, že bude jeho klient zproštěn všech obvinění, protože podle něj pouze nezvládl emočně vyhrocenou situaci. Nyní Lukáč vykonává svůj trest ve věznici Horní Slavkov ve specializovaném oddíle pro vězně s poruchou chování, kam byl přeložen na vlastní žádost. Advokát už dříve předložil soudu návrh, aby byl vyhotoven znalecký posudek na Lukáčův psychický stav. O návrhu zatím nebylo rozhodnuto.

Soud dnes vyslechl svědka s utajenou identitou, který byl v době incidentu ve vězení. Uvedl, že Opelt podle něj spoluvězně burcoval k tomu, aby se vyhnuli jídelně kvůli podezření, že v ní byli jiní vězni nakažení koronavirem. Jeho výrokům, které směrem k odsouzeným přednesl na seřadišti před ubytovnami, byli podle svědka přítomni i dozorci. „Když jsme se vrátili zpět na oddíl, začalo to tam vřít,“ uvedl svědek s tím, že Opelt pokračoval v podněcování odsouzených, aby do jídelny nechodili. Poté se k němu přidali další vězni. „Vězni dozorcům nadávali, řekli jim, aby situaci řešili, protože se bojí o své životy,“ popsal dění prvního dne nepokojů. Za celým incidentem podle něj stál Opelt, který také z okna křičel nadávky mířené na dozorce.

Svědek se vyjádřil i ke druhému dni vzpoury, kde byl podle jeho slov mezi hlavními aktéry Lukáč, jenž kopal do mříží. Podle něj tak činil proto, že se chtěl dostat do jiného zařízení. Další svědek, dozorce, uvedl, že oba obžalovaní házeli z oken zapálené matrace. Lukáč se podle něj druhý den snažil odsouzené strhnout k tomu, aby nepokoje pokračovaly.

Do protestů se první den zapojilo 200 vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice a nepouštěla do obce nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Oba muži podle policistů v areálu věznice porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.

(čtk)