Náměstek Antonín Stanislav a vrchní ředitelé sekcí Klára Cetlová a Michal Franěk jednali s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Jak se změnila struktura vedení ministerstva? Blažek už má jen tři náměstky

Z pěti sekčních náměstků jsou ředitelé sekcí, náměstky má ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nově tři. Novela služebního zákona od ledna na ministerstvech zrušila funkce odborných náměstků, ze kterých se stali vrchní ředitelé sekcí. Novinka také zrušila omezení v počtu politických náměstků. 

Po lednové změně služebního zákona se na ministerstvech zaplňují místa náměstků, kteří nově zákonu nepodléhají, naopak jsou úzce svázaní s ministry. Změnu zákona, kterou prosadila vládní koalice Spolu, STAN a Pirátů, kritizuje opozice jako obcházení zákona a cestu k bobtnání byrokratického aparátu. Koalice se podle předsedů sněmovních klubů KDU-ČSL a TOP 09 Marka Výborného a Jana Jakoba dohodla na tom, že ministři mají mít takové náměstky maximálně tři. Týká se to velkých, takzvaných kamenných ministerstev, na menších jich tolik třeba není, tam to bude na dohodě, řekl Výborný

Náměstci ministra spravedlnosti jsou nyní tedy tři. Antonín Stanislav koordinuje tvorbu právních předpisů, resortní kontrolu, prevenci korupce a oblast vězeňství mimo oblast Probační a mediační služby. Sekci mezinárodní a evropské spolupráce a sekci dohledu a justice má v působnosti Karel Dvořák. Náměstek Radomír Daňhel pak má v působnosti ekonomickou a správní sekci a odbor eJustice.

Ze zbývajících náměstků jsou nyní ředitelé sekcí. Klára Cetlová je nově vrchní ředitelka, sekce dohledu a justice, Michal Franěk působí jako vrchní ředitel sekce koordinace tvorby právních předpisů a prevence korupce, Petr Dohnal je vrchním ředitelem sekce vězeňství a resortní kontroly a Zuzana Fišerová je nyní vrchní ředitelka sekce mezinárodní a evropské spolupráce.

Nově resort od ledna zřídil oddělení stížností pro porušení zákona z důvodu nárůstu nápadu právních věcí v agendě stížností pro porušení zákona.

Meziročně ubylo 850 systemizovaných míst ve státní správě. Počet míst tak klesl na úroveň roku 2016. Služebních míst by mělo nyní být podle ministerstva vnitra téměř 76 tisíc.

Na platy zaměstnanců půjde o 17,9 miliardy korun víc, než kolik předpokládal původně schválený rozpočet. letošní původně schválený rozpočet.

(epa)