Prezident Ruska Vladimir Putin Foto: Pixabay

Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování sestřelení letadla MH17, Putina se nedaří usvědčit

Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů. Na tiskové konferenci v nizozemském Haagu o tom dnes podle agentury AP informovali vyšetřovatelé. Uvedli, že nemají dostatek důkazů, aby mohli trestně stíhat další osoby, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Loni v listopadu nizozemský soud kvůli sestřelení malajsijského letadla odsoudil v nepřítomnosti na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského separatistu.

Nizozemská vyšetřovatelka Digna van Boetzelaerová dnes prohlásila, že vyšetřování dosáhlo svého limitu. Vyšetřovatelé tak sice třeba mají „silné indicie“, že ruský prezident Putin rozhodl o dodání raketového systému Buk proruským separatistům na východě Ukrajiny. Právě ten pak letadlo směřující z Amsterodamu do Kuala Lumpuru 17. července 2014 sestřelil. Důkazy jsou ale nedostatečné k zahájení trestního stíhání. Podobně je tomu také v případě dalších podezřelých.

Premiér Nizozemska Mark Rutte dnes fakt, že vyšetřování skončilo bez dalšího trestního stíhání, označil za „hořké zklamání“. „Budeme i nadále volat Ruskou federaci ke zodpovědnosti za její roli v této tragédii,“ zdůraznil v prohlášení.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin v reakci uvedl, že se Kyjev stejně pokusí využít všech existujících právních mechanismů, aby dohnal Putina ke zodpovědnosti za sestřelení letadla.

Nizozemský soud loni došel k závěru, že dopravní stroj společnosti Malaysia Airlines sestřelila raketa ruské výroby odpálená z pole na východě Ukrajiny, který v té době kontrolovali proruští separatisté. Rusko, které jakýkoliv podíl na tragédii odmítá, verdikt označilo za politickou objednávku. Na vyšetřování neštěstí se odmítalo podílet.

Konkrétně soudci za vinné shledali Rusy – Igora Girkina a Sergeje Dubinského – a také ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to z toho, že pomáhali s převozem a instalací odpalovacího sytému, ačkoli to nebyli oni, kdo raketu vypálil. Odsouzení zůstávají na útěku a je nepravděpodobné, že si trest odpykají. Předpokládá se, že se všichni nacházejí v Rusku, které je nechce vydat.

Vyšetřovací tým byl složen z expertů z Nizozemska, Austrálie, Malajsie, Belgie a Ukrajiny. Z Nizozemska pocházelo nejvíce – 196 – obětí neštěstí.

(čtk)