Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Policisté, státní zástupci a soudci musí být připraveni na kritiku. Do živých kauz nezasahuji, říká Blažek

Nezasahuji do živých kauz, ohradil se dnes ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten v poslední době opakovaně kritizoval orgány činné v trestním řízení a názorově se střetl i s nátlakovou skupinu uvnitř státního zastupitelství, tedy Unii státních zástupců. „Každý orgán veřejné moci, včetně státních zástupců, policistů a soudců, musí být ochoten a připraven se každodenně zodpovídat ze své činnosti. Jen tak lze jejich velmi mocnou působnost veřejně kontrolovat a předcházet zneužití moci,“ uvedl nyní ministr. O tom, zda je ve střetu zájmů podle něj rozhodují právní předpisy a příslušné orgány, nikoliv novináři či nátlakové skupiny.

Blažek už dříve kriticky reagoval na činnost orgánů činných v trestním řízení v souvislosti se zrušením trestního stíhání dvou žen v tzv. případu Stoka ze strany NSZ. Podle NSZ se v případu orgány činné v trestním řízení dopustily mj. závažných formálních pochybení a selektivního hodnocení výpovědí. Po tomto lednovém zrušení obvinění dvou žen státní zástupce NSZ navíc vyhověl stížnostem dalších dvou obviněných. V jejich případě vedle závažných formálních vad shledal i naprostý nedostatek důkazů pro jejich stíhání. 

Ministr nyní reagoval mimo jiné na článek serveru Seznam zprávy, podle kterého se pokoušel získat informace z vyšetřování, kde se policie zajímá primátorku Markétu Vaňkovou (rovněž ODS). Měl se s konkrétními dotazy obrátit na Nejvyšší státní zastupitelství a žádat například původní text sdělení obvinění nebo dokument, kterým žalobkyně soud požádala o uvalení vazby na obviněné ženy v kaze Stoka. 

Blažek tvrzení o zásahu do živé kauzy odmítá. „Každý orgán veřejné moci má právo odmítnout odpověď na dotazy, pokud mu to přikazují nebo dovolují právní předpisy. Na každý můj dotaz jsem zatím vždy obdržel odpověď i od orgánů činných v trestním řízení. Jistě by mi odpověď odepřely, měly-li by za to, že odpovědět nemají, neboť například zneužívám své pravomoci, nebo jsem ve střetu zájmů. Silnější důkaz, že výše uvedená tvrzení o mé činnosti a osobě nejsou pravdivá, v právním státě není možné získat,“ uvedl.

Čtěte také: Nátlaková skupina státních zástupců se ohradila proti kritice ministra Blažka, vytýká mu neodbornost

Ptát se orgánů činných v trestním řízení je podle vyjádření ministra spravedlnosti jeho povinností. „Stejně tak nesmím ignorovat časté dotazy a stížnosti občanů, ostatních členů vlády, poslanců a senátorů v této oblasti. A především – ptát se není totéž, co zasahovat. A ptát se po zrušení nezákonného obvinění či vazby, jak se to mohlo stát, není „požadování informací z živé kauzy,“ uvedl Blažek v dnešním prohlášení.

Ministr: O střetu zájmů nerozhodují nátlakové skupiny

Policisté, soudci i žalobci musí být podle něj připraveni na každodenní kritiku své činnosti. „Osoby působící v těchto složkách státu, které toto základní pravidlo demokratického právního státu nechápou či nehodlají ctít, nesmějí mít ani zlomek veřejné moci a měly by odejít pracovat tam, kde se jich nikdo na nic ptát nebude,“ pokračuje ministr.

Důležitým aspektem povinností členů vlády je podle něj neustále sledovat a vyhodnocovat činnost orgánů činných v trestním řízení. Připomněl, že stát za nezákonná trestní stíhání vyplácí odškodnění z veřejných rozpočtů. „Nečinné přihlížení by se rovnalo trestuhodné nedbalosti. O tom, zda jsem či nejsem ve střetu zájmů, nerozhodují ani některá média, ani diskuse na sociálních sítích ba ani jakákoliv zájmová sdružení či nátlakové skupiny. Určují to právní předpisy a rozhodují o tom příslušné orgány. Žádný takový předpis svými dotazy, nejčastěji jen přeposílanými za jiné legitimní tazatele, neporušuji,“ uvedl Blažek s tím, že i politici musí počítat s kritikou jako se součástí své práce. Nynější kritiku své činnosti, ale považuje za iracionální.

„Žádný politik, který by se obával zajímat se o činnost či nečinnost např. státních zástupců, nesmí vykonávat funkci ministra spravedlnosti. Je to, samozřejmě v zákonných mezích, jeho základní povinnost a odpovědnost. Množství znepokojivých podnětů a otázek řady ústavních činitelů k informacím o dění v některých oblastech výkonu trestního práva potvrzuje správnost a aktuálnost tohoto stanoviska,“ uzavřel ministr.

Eva Paseková