Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek: Ministerstvo musí kontrolovat činnost soudů a žalobců i formou dotazů. Jedná se o desítky let zavedený zákonný postup

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. Na sociální síti později reagoval, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Dotazy takto posílá příslušný ministerský odbor.

Policie loni na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny.

Blažek získal od Městského soudu v Brně seznam čtyř soudců, kteří v kauze schválili domovní prohlídky a vazby. Serveru to řekl místopředseda Městského soudu v Brně pro trestní úsek Aleš Dufek. Ten čelí kárné žalobě, kterou na něj podal právě ministr spravedlnosti. Důvodem je to, že Dufek v pozici pověřeného místopředsedy soudu pro trestní úsek poskytl na začátku listopadu médiím soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří osob, které figurují v případu týkajícím se brněnských obecních bytů. 

Jednu z žádostí zaslalo ministerstvo na brněnský soud zhruba před měsícem, podle serveru těsně předtím rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství o zrušení trestního stíhání dvou žen v této kauze. Blažek po dnešním zveřejnění informací Seznam Zpráv na twitteru napsal, že po zrušení nezákonného stíhání je na místě zkoumat, zda vazba nebyla uvalena také nezákonně. „Jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti a subjektem zkoumaného rozhodnutí není člen ODS. A opět – dotaz není zásah…,“ napsal. Doplnil, že ostatní podklady se loni shromažďovaly pro účely sepsání již podaného kárného návrhu proti soudci Aleši Dufkovi, který se podle Blažka vůbec netýká kauzy jako takové. „Ten bude předmětem veřejného jednání před kárným senátem. Opět nic neobvyklého či kabinetního…,“ podotkl.

Za neobvyklý označuje Blažkův požadavek i prezident Soudcovské unie Libor Vávra. „Nesetkal jsem se s tím, že by po mně někdo chtěl jména soudců, kteří na případu pracovali. Takže nevím, jak bych postupoval,“ řekl Vávra.

39 interpelací a 31 stížností

Ministr spravedlnosti se v reakci vyjádřil k počtu interpelací a stížností občanů.„Předběžně: v letech 2022 a 2023 jsem se v rámci tzv. součinnosti dotázal státních zástupců takto: nejméně 39 interpelací a 31 stížností občanů. Zatím jsem vždy obdržel odpověď. Jde o běžný, desítky let zavedený zákonný postup. Kdo mluví o nestandardnosti, klame. A dotaz není zásah,“ uvedl Pavel Blažek.

Podobně je to podle ministerstva i s počty dotazů, které ministerstvo zasílá jednotlivým soudům. „Jedná se o desítky let zavedený zákonný postup. Pokud se někdo snaží vyvolat dojem, že to tak není, nemluví pravdu. V roce 2022 ministerstvo odeslalo přibližně 300 dotazů k soudům různých stupňů po celé ČR. Odpověď přišla vždy. Soudy běžně poskytují i svá rozhodnutí a celé spisy,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka.

Běžně ministerský odbor dohledu prování také přezkum zrušených nezákonných stíhání. „Zde je na místě zkoumat, zda vazba nebyla uvalena také nezákonně a na svobodě nebyl omezen nevinný člověk. Jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti a subjektem zkoumaného rozhodnutí není člen ODS. A opět – dotaz není zásah. Ostatní podklady se loni shromažďovaly pro účely sepisu již podaného kárného návrhu proti soudci Dufkovi, který se vůbec netýká kauzy jako takové. Ten bude předmětem veřejného jednání před kárným senátem. Opět nic neobvyklého či kabinetního,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Ministr také uvedl, že tvrzení médií například o tom, že „bombarduje státní zástupce“ jsou bulvární. Kárná odpovědnost se vždy týká konkrétních soudců, zdůraznil. „Informace získané z médií je potřeba prověřit a shromáždit podklady. Jména soudců jsou nadto vždy uvedena v rozhodnutí o vazbách. Nejde o nic nestandardního. Jednalo se o běžnou žádost věcně příslušného odboru Ministerstva spravedlnosti,“ dodal Blažek ve vyjádření.

(epa, čtk)