Poslanecká sněmovna Foto: Poslanecká sněmovna

Firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou mít přístup k zakázkám

Firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou mít přístup k veřejným zakázkám. Zpřísní se navíc přístup k zakázkám pro firmy odsouzené za korupci. Počítá s tím novela zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou dnes schválila Sněmovna. Předloha má navíc ulevit od administrativy zadavatelům i uchazečům. Pro novelu zákona hlasovalo 157 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že novela reaguje na stanovisko Evropské komise z listopadu 2019 a dále obsahuje zjednodušení administrativy a přináší lepší srozumitelnost textu.

Podle České asociace pojišťoven se pojistným podvodem rozumí jednání, kterého se dopouštějí fyzické nebo právnické osoby za účelem získání prospěchu či obohacení se na úkor pojišťovny. Jednotlivcům za něj může hrozit až deset let. Vláda ve zdůvodnění této změny uvádí, že skutková podstata tohoto činu je srovnatelná s úvěrovým či dotačním podvodem a je ve veřejném zájmu zabránit dodavatelům odsouzeným za tento trestný čin v účasti v zadávacím řízení.

Vybraní dodavatelé podlimitních zakázek také budou muset prokazovat čestným prohlášením, že jsou způsobilí a že nebyli odsouzeni za zákonem stanovené trestné činy. Bartoš už loni na podzim uvedl, že zákon upravuje povinnost prokazovat kvalifikaci tak, aby společnosti tvořící koncerny nemohly se trestní odpovědnosti vyhnout. Podle Bartoše má nově platit, že pokud bude společnost v rámci koncernu odsouzena k zákazu účasti na veřejném tendru, nebude se moci na zakázce podílet, i když ji získá její sesterská společnost.

Sněmovna na návrh výboru pro obranu přijala pozměňovací návrh, podle kterého by i u obranných a bezpečnostních zakázek bylo možné dojednávat změny závazku ze smlouvy, jako je tomu u jiných zakázek. Podle dřívějšího vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nejsou pro stanovení odlišných pravidel důvody.

Sněmovna schválila návrh výboru pro veřejnou správu, aby u podlimitních zakázek nemuseli vyhlašovat zadávací řízení příjemci veřejné podpory od veřejného zadavatele, pokud jde o zakázku na dodávky nebo služby související s podporou práce s dětmi a mládeží. Původní vládní návrh přišel s výjimkou pro podlimitní zakázky, které zadává Finanční analytický úřad pro účely boje s praním špinavých peněz nebo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost pro zajišťování kybernetické bezpečnosti státu. Výbor také podpořil výjimku pro organizace, které z veřejných peněz zadávají zakázky s plněním mimo EU. Týká se to především zahraniční rozvojové spolupráce.

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek vzal zpět svůj sporný pozměňovací návrh, který do zákona o zakázkách přebíral ustanovení zákona o střetu zájmů. Proti návrhu měla výhrady bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Upozorňovala na to, že pravidla EU neumožňuje takto automaticky vylučovat některé uchazeče. Sněmovna naopak přijala Michálkův pozměňovací návrh, podle kterého bude moci zadavatel zakázky zahrnout mezi podmínky pro uzavření smlouvy plnění povinností ohledně účetních uzávěrek.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš Foto: Piráti

Sněmovna zahrnula do novely i mírnější podmínky pro některé zemědělce. Nebudou považováni za veřejné zadavatele, pokud budou pořizovat zakázku za peníze z některých evropských dotací. Týkat se to bude takzvaných sazbových dotací, kdy je stanovena sazba dotace, například u pěstování ovoce a zeleniny nebo například vinařství. Návrh vznesla skupina poslanců v čele s Karlem Smetanou (KDU-ČSL).

Bartoš uspěl se svým návrhem, aby ČR mohla v některých případech vystupovat jako celek a aby jednotlivé resorty mohly společně využívat vysoutěžené zakázky. Týkat se to má hlavně informačních technologií. Uvedl, že se kvůli pochybnostem dotázal Evropské komise, která potvrdila, že definice je v souladu s příslušnou směrnicí. „Úprava není revoluční, ale je to spíše vyjasnění a přihlédnutí k praxi dalších členských zemí,“ uvedl.

Schválením této novely skončilo dnešní jednání Sněmovny i její řádná schůze, která začala už před měsícem. Poslanci se opět sejdou na další schůzi v úterý 4. dubna.

(čtk)