Horní parlamentní komora předloni v prosinci odmítla podpořit senátorskou novelu, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry Ilustrační foto: Pixabay

Senátní výbor podpořil uznávání rodičovských práv bez ohledu na typ rodiny

Rodičovská práva, která byla bez ohledu na typ rodiny stanovena v jednom státě EU, možná budou uznávat i úřady v ostatních členských zemích. Počítá s tím návrh nařízení Evropské komise, který dnes v souladu s postojem vlády podpořil senátní sociální výbor. Podle jeho předsedkyně Miluše Horské z klubu KDU-ČSL je neuznávání rodičovství ohrožením práva dětí na nediskriminaci a rodinný život.

„Je pro mě obtížně představitelné, aby někdo, kdo je rodičem v jednom členském státě, nebyl jako rodič uznán v jiném členském státě,“ uvedla Horská. Výbor se na její návrh shodl na tom, že je povinností všech orgánů veřejné moci jednat tak, aby respektovaly právní záruky, které chrání vztahy dítěte a jeho rodičů.

Návrh, který Evropská komise představila počátkem loňského prosince, musí schválit všechny členské státy. Nařízení má umožnit dětem v přeshraničních situacích využívat práv podle vnitrostátních právních předpisů, a to v záležitostech dědění nebo výživného. Má také zajistit právo rodičů jednat jako zákonný zástupce dítěte, pokud jde o školní docházku nebo zdraví. Nařízení rovněž počítá s vytvořením evropského osvědčení o rodičovství, o které by děti nebo jejich právní zástupci mohli požádat členský stát, který rodičovství určil.

V současné době mají členské státy různé vnitrostátní právní předpisy týkající se příslušnosti, rozhodného práva a uznávání v oblasti rodičovství, což může představovat právní překážky pro rodiny, které se nacházejí v přeshraniční situaci. Rodiny někdy musí zahájit správní, nebo dokonce soudní řízení, aby bylo rodičovství uznáno, ale tato řízení jsou nákladná, časově náročná a mohou mít nejisté výsledky.

Horní parlamentní komora předloni v prosinci odmítla podpořit senátorskou novelu, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Senátor Václav Láska (SEN 21) chtěl novelou pomoci i nesezdaným heterosexuálním párům, které si osvojí dítě v cizině. Senátor také jako příklad uvedl snowboardistku Šárku Pančochovou, která si v USA osvojila dceru své americké manželky, ale nemůže se s nimi vrátit do Česka, neboť by přišla o práva k dítěti.

České soudy nyní mohou uznat rozhodnutí zahraničních soudů o osvojení dítěte, které je cizím státním příslušníkem, v případě českých občanů za podmínky, „jestliže se to nepříčí veřejnému pořádku a nebrání tomu výlučná pravomoc českých soudů a osvojení by bylo přípustné i podle hmotněprávních ustanovení českého práva“, tedy podle občanského zákoníku. Láska chtěl novelou pouze vyškrtnout ze zákona větu o přípustnosti uznání osvojení ze zákona o mezinárodním právu soukromém.

(čtk)