Současná právní úprava vylučuje, aby stát svým majetkem sanoval kmenové jmění státního podniku Foto: Pixabay

Úřad pro ochranu soukromí se zaměří na pověřence pro ochranu osobních údajů

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se letos zaměří na prověření úlohy a postavení pověřenců pro ochranu osobních údajů ve veřejné správě, uvedl mluvčí úřadu Milan Řepka. Prověrka je podle něj součástí dozorové akce, kterou dnes zahájil Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EDPB).

Do akce se zapojí 26 dozorových úřadů včetně Evropského inspektora pro ochranu osobních údajů. Zaměří se na posouzení odpovídajícího postavení pověřenců v jejich organizacích tak, jak je to stanoveno unijním nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR) a také na to, zda disponují dostatečnými zdroji k plnění svých úkolů, uvedl mluvčí.

Pověřenci pro ochranu osobních údajů přispívají k dodržování právních předpisů na ochranu soukromí. Jsou prostředníky mezi úřady na ochranu dat, jednotlivci, obchodními organizacemi a veřejnou správou.

Výsledky akce budou koordinovaným způsobem analyzovány a dozorové úřady v jednotlivých zemích rozhodnou o případném dalším vnitrostátním dohledu a nápravných opatřeních. EDPB zároveň zveřejní celkovou zprávu o výsledku analýzy. Cílem akce je zefektivnit prosazování práva a spolupráci mezi jednotlivými úřady pro ochranu osobních údajů.

(čtk)