Mohou soudci při příslužbě pít alkohol? Otázka se řešila u NSS Ilustrační foto: Pixabay

I když mají tepličtí soudci pohotovost, mohou požívat alkohol, zaznělo u kárného senátu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele se soudcem Davidem Hipšrem se tento týden opět zabýval případem teplického soudce Miroslava Čapka. Kárnou žalobu na Čapka podal ještě bývalý předseda Okresního soudu v Teplicích (OS), a to pro údajnou Čapkovu účast na oslavě narozenin teplického podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu během pandemických opatření vlády. Soudce Čapek účast na akci popírá, kárný senát mj. přehrával kamerové záznamy z ulice a vyslechl některé svědky.

Kárný senát NSS se tento týden vrátil k případu soudce trestního úseku OS v Teplicích Miroslava Čapka. Ten čelí kárné žalobě za svoji údajnou účast na akci teplického podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu během pandemických opatření vlády v lednu před dvěma lety. Dále je mu vytýkáno, že měl v této souvislosti podávat médiím nepravdivé informace.

Minulé jednání o účasti soudce na oslavě u NSS Foto: Petr Dimun

Kárný senát ještě pod vedením Karla Šimky řízení přerušil a věc předal do přestupkového řízení teplickému magistrátu. Ten však nebyl schopen v zákonné lhůtě podnět vyřídit. A jak zmínil předseda kárného senátu, ani u dalších podezřelých z účasti na akci pak nebyl přestupkový orgán schopen na základě opatřených důkazů tyto ztotožnit, pokud je nezachytili fotografové, popřípadě se k účasti sami nepřiznali. Přestupci pak dostali ve správním řízení pokutu.

Prohlášení zaměstnankyně hotelu

I přes změnu v osobě kárného žalobce a uplynulý čas trvala kárná žalobkyně, předsedkyně OS v Teplicích Dana Kolářová, jak na projednání kárné žaloby, tak na návrhu kárného opatření. Tedy odvolání Čapka z funkce soudce. Kolářová také senát informovala, že se objevilo nové údajné svědectví o účasti soudce na oslavě. Má se jednat o „spontánní prohlášení“ zaměstnankyně hotelu v trestním řízení vedené u OS v Teplicích, které se mělo udát před soudcem, státním zástupcem a obhájcem. Nikoliv ovšem do protokolu a mimo záznam, jak později upřesnila.

Čapkův obhájce Stanislav Balík senát upozornil, že věcí samou, tedy údajnou účastí soudce na oslavě, se nezabývala ani policie. Šetření měl spustit až bývalý předseda soudu Jan Tichý na základě anonymního oznámení. Tichý, který ještě před koncem mandátu u OS v Teplicích odešel vést děčínský soud, byl podle Balíka nebývale aktivní, když úkoloval policisty, aby si opatřovali kamerové záznamy a vyslýchali svědky. Nechal si také za účelem porovnání chůze soudce stáhnout záznamy z kamerového systému soudu, což Balík označil za nezákonné. „Až se budou soudit u soudu v Teplicích, zajdu si raději na toalety jinam, protože se z pohledu ochrany soukromí nebudu cítit bezpečně,“ dodal Balík.

Pokuta v řádech tisícikorun

Ten upozornil i na to, že zatímco usvědčení účastníci oslavy dostali pokutu maximálně v řádu tisícikorun, kárný návrh žádá odvolání z funkce soudce. To, spolu s nebývalou aktivitou bývalého předsedy soudu, který ještě před podáním kárného návrhu vyzýval soudce k rezignaci, svědčí o osobním zaujetí a snaze vedení soudu se soudce Čapka zbavit.

A kárnému senátu směřoval podnět, aby se zabýval tím, do jaké míry lze soudce špiclovat zařízením, které má sloužit k jeho ochraně, zda je zákonem o soudech a soudcích svěřena vedení soudu pravomoc provádět přípravné řízení a zda může předseda soudu intervenovat u policie, aby někoho zařadila do vyšetřování. „To je příklad nekolegiality, neboť bývaly doby, kdy se anonym zahazoval do koše. Naopak tohle jednání může narušit dobrou pověst justice, kdy se vyřizují věci ad personam, místo ad rem,“ konstatoval Balík.

Soudce Čapek při své výpovědi setrval na odmítnutí účasti. Na dotaz předsedy senátu vysvětloval svá tehdejší stanoviska pro média, kdy vznikly jisté pochybnosti o jejich konzistenci. Podle Čapka však byla všechna vyjádření pravdivá. Médiím sdělil, že je doma, má tzv. trestní příslužbu a navíc se stará o svoji postarší matku, kterou po víkendu měl odvážet na očkování proti covidu.

Kopie jídelního lístku

„Osobně bych nechodil kvůli covidu někam, kde je riziko nákazy, jsem diabetik. Navíc jsem musel být dosažitelný, měl jsem trestní službu. Ve spise je záznam o termínu očkování. Matku jsem na chatě vyzvedával v pátek přes poledne, byla u mne přes víkend, jediný termín na očkování byl v pondělí. Neříkal jsem tedy něco, co by si odporovalo,“ vysvětloval soudce Čapek.

Následovaly dotazy kárné žalobkyně, kterou zajímalo, zda a jak zná Petra Bendu, zda chodí na akce pořádané jeho hotelem či golfovým klubem. Kárnému senátu pak předložila kopii reklamního jídelního lístku z hotelu, kde byl Čapek uveden jako ten, kdo kontroloval ceny. Senát také před přehráním videozáznamu z kamer stačila upozornit, že soudce mezitím výrazně zhubl.

Senát posléze přehrál jeden videozáznam z kamer před hotelem, kde se měla konat v lednu 2021 ona akce. A to z času údajného příjezdu soudce taxíkem a jeho odjezdu na druhý den po druhé ráno. Na prvním záznamu byla vidět z velké dálky ovšem jen těžko identifikovatelná postava člověka. Druhým byl záznam na počítači puštěného záznamu z kamery z křižovatky ulic poblíž bydliště soudce, kudy měl projíždět taxík, v němž měl podle tvrzení kárné navrhovatelky soudce sedět.

Benda odmítl vypovídat

Z pěti předvolaných svědků se dostavili tři, přičemž Petr Benda odmítl vypovídat s tím, že by mohl sobě či svým blízkým přivodit trestní stíhání.

Bývalý ředitel teplické věznice Petr Blažek uvedl, že byl silně opilý a nic si z oné akce nepamatuje. Blažek se před dvěma lety k účasti na akci přiznal, rezignoval na vedení teplické věznice a odešel ze služebního poměru. Dnes pracuje jako občanský zaměstnanec na personálním oddělení litoměřické věznice, vyučuje na ústecké pedagogické fakultě a zčásti i na základní škole.

V jeho případě kárnou navrhovatelku zajímalo, proč při svém odchodu z funkce neinformoval jejího předchůdce o tom, že na akci soudce Čapka neviděl, když z médií musel vědět o jeho záměru podat kárnou žalobu. „Měl jsem svých starostí dost, bylo mi to jedno,“ konstatoval Blažek.

Posledním svědkem byl taxikář, který měl soudce Čapka podle tvrzení kárného žalobce z akce odvézt. Ten zopakoval to, co již řekl policii, totiž že Čapka neodvážel. Na daném záznamu má být sice zachyceno jeho auto, ale podle jeho tvrzení odvážel v té době jiné zákazníka, který bydlí poblíž soudce, což pak senátu také demonstroval i na mapce Teplic. 

Naléval se jako brok

Při čtení listinných důkazů došlo i na rozvrh práce, z něhož vyplynulo, že v pátek a přes víkend, kdy měla oslava probíhat, měl soudce Čapak opravdu tzv. trestní příslužbu. Měl být tedy k dosahu pro případné neodkladné úkony v trestním řízení. To glosoval soudcův obhájce Balík, podle něhož je s podivem, že v kárné žalobě to není dáno soudci k tíži, že se „naléval v době služby jako brok“. A svědčí to tedy spíše ve prospěch soudce Čapka a jeho obhajoby.

S tím ovšem důrazně nesouhlasila kárná žalobkyně. Podle předsedkyně teplického soudu totiž skutečnost, že mají tepličtí soudci trestní příslužbu neznamená, že nemohou požívat alkohol.

Kárná navrhovatelka také trvala na tom, aby se jako důkaz přehrály záznamy z kamer soudu, které mají ilustrovat typickou chůzi soudce Čapka. Předseda kárného senátu si zase od ní vyžádal informace, jakým způsobem ztotožňoval kárný žalobce některé svědky. A také bližší údaje k novému, spontánnímu svědectví. Za tímto účelem bylo jednání kárného senátu přerušeno a odročeno na červen.

Petr Dimun