Poslanecká sněmovna Foto: Poslanecká sněmovna

Klíčový výbor podpořil zákon, který má podnikatelům pomoci předejít úpadku

Sněmovní hospodářský výbor doporučil beze změny schválit nový zákon o preventivní restrukturalizaci, který má pomoci podnikatelům předejít úpadku. Stejně tak výbor doporučil schválit i související změnu insolvenčního zákona. Stojí to v usneseních výboru. K oběma předlohám se musí vyjádřit ještě sněmovní ústavně právní výbor, který je pro ně výborem garančním a který jejich projednávání 12. dubna přerušil. Nový zákon má podnikatelům umožnit, aby své problémy vyřešili takzvanou preventivní restrukturalizací, a odvrátili tak hrozící úpadek.

Preventivní restrukturalizací se bude rozumět postup směřující k předejití úpadku a zachování nebo obnově provozuschopnosti obchodního závodu. Podle ministerstva spravedlnosti jde o nový právní institut určený podnikatelům a podnikům v přechodných finančních obtížích. Má jim nabídnout účinný nástroj pro včasné řešení problémů. Ozdravení má podnikatel dosáhnout zejména prostřednictvím vyjednávání s věřiteli nad restrukturalizačním plánem. Věřitele si vybere sám. Takzvaným nedotčeným věřitelům, které neosloví, třeba proto, že jejich pohledávky jsou relativně málo významné, však zůstanou zachována všechna jejich práva.

Podle ministerstva spravedlnosti bude preventivní restrukturalizace pružnější než insolvenční řízení. Soud má podstatu věci řešit až v okamžiku, kdy mu podnikatel předloží k potvrzení restrukturalizační plán. Proti insolvenčnímu řízení bude možné zapojit do preventivní restrukturalizace jen vybrané klíčové věřitele, které podnikatel osloví.

(čtk)