Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

‚Nejsme jen stafáž?‘ V justici zaznívá kritika procesu výběru ústavních soudců

Ačkoliv měl být proces výběru nových ústavních soudců transparentní, z justice se ozývají kritické hlasy. Rozpaky vyvolává především fakt, že ještě před oslovením soudů, profesních komor a právnických fakult již byli komisí vyslechnuti a doporučeni někteří kandidáti. „Skutečnost, že první kandidáti jsou známi dříve, než mohl prezidentem avizovaný proces vůbec započít, vrhá na onu deklarovanou transparentnost stín,“ konstatoval pro Českou justici například místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Šuk.

Prezident Petr Pavel navrhne na ústavní soudce šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. 

Když prezident republiky Petr Pavel 20. března oznamoval, jakým způsobem chce vybírat nové ústavní soudce, odůvodnil to potřebou větší transparentnosti. Proto se rozhodl ustavit konzultační panel v čele s právníkem Janem Kyselou. A s výzvou k nominacím kandidátů oslovit 23 institucí: krajské, vrchní a nejvyšší soudy, profesní komory a právnické fakulty.

Co však nezaznělo bylo, že komise je již minimálně několik dní ustavena a pracuje. 15. března totiž před ni měla předstoupit čestná prezidentka Soudcovské unie (SU), bývalá soudkyně Nejvyššího správního soudu (NSS), dnes místopředsedkyně Krajského soudu (KS) v Ústí nad Labem Daniela Zemanová.
České justici to sdělil vedoucí konzultačního panelu Kysela, a to v reakci na dotaz, kdy přesně a jakým způsobem proběhl pohovor Zemanové před panelem. Zemanová se totiž od 16. března nacházela na Novém Zélandu, a tedy po 20. březnu a před svým přijetím u prezidenta republiky (Zemanová se měla vrátit den před audiencí) by pohovor mohla absolvovat pouze online.

Výraznější podporu získal Fremr s Fialou

Spolu se Zemanovou se „rychlejším pruhem“ vydal i bývalý předseda NSS a někdejší náměstek ministra spravedlnosti, soudce Josef Baxa. Ten byl také konzultačním panelem vyslechnut ještě předtím, než dorazily odpovědi oslovených institucí.

Baxa i Zemanová byli posléze navrženi SU. Baxovu kandidaturu podpořil také NSS. Zemanová pak „získala nominace“ od dvou krajských soudů. Mnohem výraznější podporu obecné justice však měli soudce NS Roman Fiala a místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr.

Soudci Ústavního soudu ještě ve složení s Kateřinou Šimáčkovou Foto: Ústavní soud

Právě dvoukolejnost výběru, respektive existence jakýchsi „VIP kandidátů“, vyvolaly mezi soudci, ale i advokáty obavy o to, zda se opravdu jedná o transparentní výběr a oslovené instituce nedělají svými nominacemi pouze kulisy. 

Oficiálně se ozvala Česká advokátní komora (ČAK), která ve svém stanovisku minulý týden vyjádřila překvapení nad tím, „že několik dnů před termínem k podávání doporučení od oslovených institucí již byla zveřejněna jména některých favoritů“.

Aktuálně se s obavami připojil i NS, jehož místopředseda Petr Šuk v rozhovoru pro Českou justici uvedl, že proces výběru sleduje s rozpaky. „Skutečnost, že první kandidáti jsou známi dříve, než mohl prezidentem avizovaný proces vůbec započít, vrhá na onu deklarovanou transparentnost stín,“ uvedl.

Seznam čítal 35 osob

Jak však vyplývá z veřejných vyjádření vedoucího konzultačního panelu a poradce prezidenta Kysely, již před oficiálním oslovením institucí k nominacím disponoval panel seznamem cca 35 osob, které by přicházely jako ústavní soudci v úvahu.

A na adresu Baxy a Zemanové uvedl, že se jedná o „nezpochybňované osobnosti“. „Nezdá se být pravděpodobné, že bychom našli nějaký úhel pohledu, na základě kterého byste je mohl zpochybnit,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas 3. dubna Kysela.

Kritika zaznívá i ohledně složení konzultačního panelu. Například předseda ČAK Robert Němec postrádá mezi členy odborníky z právní praxe. „Zcela respektujeme právo pana prezidenta konzultovat výběr kandidátů se svými poradci. Je jen škoda, že konzultačním panelu vedeném prof. Kyselou nejsou více zastoupeni odborníci z právní praxe. Je třeba mít na paměti, že velmi zásadní agendou ústavního soudu je vyřizování individuálních ústavních stížností, s nimiž mají zkušenosti zejména lidé z právní praxe,“ sdělil České justici Němec. Komora minulý týden navrhla vlastní kandidáty.

Podle Němce by se prezident měl setkat se všemi kandidáty, kteří byli navrženi oslovenými institucemi, a to bez ohledu na to, zda je Kyselův panel doporučí. „Pan prezident se obrátil na renomované instituce z oblasti justice a právní praxe, aby mu doporučovaly vhodné kandidáty. Dle mého názoru jsou tyto instituce zárukou toho, že doporučují kandidáty, kteří jsou po odborné a lidské stránce vhodní. Tito kandidáti byli doporučeni panu prezidentovi a s těmito kandidáty by se měl setkat pan prezident osobně,“ konstatoval Němec.

Složení panelu se nelíbí ani jednomu z prvních „dosluhujících“ ústavních soudců, místopředsedovi Ústavního soudu (ÚS) Jaroslavu Fenykovi. Ten v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že v panelu by měli zasednout především bývalí ústavní soudci, kteří jsou obeznámeni s prací ÚS.

Petr Dimun