Belgie se potýká s velkým počtem migrantů Ilustrační foto: Pixabay

„Otřesné“ podmínky v detenčních centrech. Rada Evropy žádá vlády o lepší ochranu migrantů

Evropské vlády musí skoncovat s praxí vytlačování migrantů přicházejících k jejich hranicím a zajistit dobré podmínky pro přistěhovalce zadržené na základě imigračních zákonů, vyzývá Evropský výbor proti mučení (CPT) při Radě Evropy. Lidskoprávní orgán vydal novou výroční zprávu, v níž připomíná množící se svědectví o špatném zacházení s imigranty na hranicích evropských zemí. CPT také uvádí, že jeho pracovníci navštívili detenční centra, v nichž panují „otřesné“ podmínky.

„Mnohé evropské země čelí na svých hranicích velmi složitým migračním výzvám, to ovšem neznamená, že mohou ignorovat své povinnosti spojené s lidskými právy,“ uvedl předseda CPT Alan Mitchell. „Zatlačování je nelegální a musí skončit. Vlády musí mít efektivní pojistky na ochranu lidí, kteří jsou zadržováni podle imigračních zákonů, a zavést mechanismy proti jakémukoli špatnému zacházení na hranicích,“ dodal.

O fenoménu označovaném anglickým slovem pushback, neboli snaze bezpečnostních složek vracet migranty za hranice okamžitě po jejich překročení, se v posledních letech mluvilo v souvislosti s několika evropskými zeměmi. Unijní pohraniční agentura Frontex v poslední době slibuje změnu poté, co vyšetřování novinářů i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) odhalila její zapojení do nelegálního vracení migrantů v Řecku. Podezření ohledně této praxe se objevila také při předloňské migrační vlně z Běloruska do Polska nebo kolem dění na hranici Chorvatska s Bosnou, která je od začátku roku vnější hranicí Schengenského prostoru.

Chorvatsko a Polsko zmiňuje nová zpráva CPT i v souvislosti s obavami o podmínky v detenčních centrech. Kvůli tomuto problému pracovníci výboru minulý rok navštívili také Itálii, Lotyšsko nebo Portugalsko. „Cizinci zadržení na základě imigračního práva jsou často, a někdy po dlouhou dobu, drženi v podmínkách, které by se daly popsat jako ekvivalent nelidského a ponižujícího zacházení,“ uvedl Mitchell.

Na situaci loni na podzim upozornil také list The New York Times, podle kterého příliv uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny zhoršil kapacitní problémy azylových systémů v Evropské unii. Reportáž poukázala mimo jiné na žadatele o azyl nucené spát na ulicích Bruselu nebo na podobnou situaci v Nizozemsku. Nizozemská vláda čelila žalobě za „nelidské“ podmínky v přistěhovaleckých táborech a soud jí nařídil, aby svá azylová centra zlepšila.

(čtk)