Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

Soud: ČR nemusí vracet naftu insolvenčnímu správci zkrachovalé Viktoriagruppe

Česká republika nemusí vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllenovi téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uskladněné ve skladu firmy v bavorském Kraillingu. Nepravomocně o tom dnes rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, který zamítl Möllenovu žalobu. Palivo podle soudkyně Gabriely Prokopové náleží Správě státních hmotných rezerv (SSHR). Ohledně případného odvolání se zástupce insolvenčního správce nevyjádřil.

Podle soudkyně nafta na základě smlouvy začala patřit ČR ve chvíli, kdy „prošla přes hrdlo nádrží“. Před zahájením insolvence podle ní neměla ani jedna ze stran pochybnosti o tom, že je jejím vlastníkem právě Česko. Až insolvenční správce podal žalobu. České, ale ani německé právo, by mu ale podle ní nedalo za pravdu. „Nepodařilo se mu prokázat, že by skladoval naftu i pro někoho jiného,“ uvedla.

Ve chvíli, kdy bylo palivo ve vlastnictví ČR, nebylo možné ho zahrnout do majetkové podstaty, uzavřela Prokopová.

Právní zástupce Möllena Boris Brázdil dnes v závěrečném návrhu uvedl, že ČR sice naftu nacházející se v nádržích v Kraillingu zpočátku vlastnila, vlastnické právo ale následně ztratila. Po státu tak požadoval, aby insolvenčnímu správci zaslala stejné množství náhradního paliva ve stejné kvalitě. „Konstantně tvrdíme, že žaloba je nedůvodná,“ uvedl právník SSHR Pavel Skopový. Motorová nafta podle něj vždy patřila České republice.

„Jsem rád, že nám dal soud za pravdu,“ řekl dnes ČTK předseda SSHR Pavel Švagr. „Nafta, která byla minulým vedením SSHR v roce 2010 uskladněna v německém skladu v Kraillingu a kterou jsme po velkých obstrukcích nakonec v roce 2016 přivezli zpět, patří České republice. Doufám, že tato zkušenost stačila a nouzové zásoby budeme skladovat už jen v českých skladech, kde jsou v případě potřeby hned po ruce,“ uvedl.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2014, skladovala podle tvrzení české strany v Bavorsku pro český stát palivo za zhruba miliardu korun. ČR se následně nemohla k naftě skoro dva roky dostat. V červenci 2016 podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získalo naftu zpět. Vlaky ji odvezlo na své území.

Möllen ale české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Jeho právní zástupce na počátku soudního jednání před téměř třemi lety uvedl, že smlouvu uzavřel pouze z toho důvodu, že bylo potřeba dostat naftu ze skladu pryč. Kdyby tam zůstala, degradovala by. Pohonné hmoty však byly podle něj od počátku insolvenčního řízení s Viktoriagruppe brány jako součást majetku zkrachovalé firmy. ČR podle něj nepožádala o vyloučení paliva z majetkové podstaty společnosti.

Případ v Bavorsku uskladněné nafty má také trestně právní rovinu. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, potvrdilo měření obavy, že část paliva chybí. SSHR uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Pražský městský soud loni v dubnu rozhodl, že zkrachovalá německá Viktoriagruppe, její jednatel Petr Malý a šéf jejího českého odštěpného závodu Lubomír Novotný připravili SSHR podvodem o nejméně 108 milionů korun. Malému uložil sedm let vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou, další muže osvobodil. Verdikt také ukládal firmě i jejímu jednateli desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Odvolací senát letos rozsudek zrušil.

(čtk)