Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Soudkyně Treglerová žádala za stíhání odškodnění 10 milionů korun, dostala zlomek

Jablonecká soudkyně Lucie Treglerová dostala místo požadovaného odškodnění deset milionů korun za nezákonné stíhání jen 250.000 korun. Uvedl to dnes deník Hospodářské noviny. Treglerová byla stíhána a původně i odsouzena za vynášení informací. Nakonec byla ale zproštěna viny. Soudkyně poslala dceři SMS, ve které ji varovala, že skončí ve vězení, pokud se bude stýkat s distributory drog.

Poté se s dcerou setkala, a její dcera následně varovala další lidi podezřelé z distribuce drog. Soudkyně přitom předtím rozhodla o povolení odposlouchávání dealerů. Sama dcera soudkyně byla potom v drogové kauze stíhána.

Treglerová byla kvůli podezření ze zneužití pravomoci v roce 2018 dočasně zproštěna funkce a zhruba tři roky pak podle HN zůstala doma s polovinou platu. Obvodní soud pro Prahu 1 nejprve soudkyni viny zprostil, Městský soud v Praze jí pak ale po odvolání státního zástupce udělil roční podmínku. Proti tomu se odvolala Treglerová a Vrchní soud v Praze ji v roce 2020 pravomocně zprostil viny.

Podle soudu se skutek popsaný v obžalobě sice stal, není ale trestným činem. „Obžalovaná měla starost o dceru a v některých momentech reagovala způsobem, který lze označit za ne zcela profesionální. Provedené důkazy ale neprokázaly cokoliv, co by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák. Zrušený rozsudek stál podle něj na spekulativních úvahách.

„Nic jsem nemařila. Stojím tady jenom proto, že jsem měla dosahovou službu a někdo mi poslal zprávu. Za to já ale nemůžu. Za to, že moje prolhaná dcera si něco vymyslí, za to přece nemůžu být trestně stíhána. Zdvořile žádám senát, aby mě zprostil obžaloby,“ uvedla tehdy soudkyně.

„Skončíš v kriminále,“ psala dceři

Treglerová poté podle HN požadovala od státu za nezákonné stíhání deset milionů korun, dostala však jen 62.000 korun. Treglerová se kvůli odškodnému soudila, ale Obvodní soud pro Prahu 2 jí přiznal navíc už pouze 188.000 korun.

Verdikt o odškodném minulý týden ve středu potvrdil i odvolací Městský soud v Praze. Podle deníku konstatoval, že nelze vzhledem k osvobozujícímu rozsudku dovodit, že by se Treglerová dopustila chování, které by mohlo snižovat její morální integritu, ale přiznanou sumu označil za odpovídající.

Soudkyně okresního jabloneckého soudu Treglerová v únoru 2016 posvětila odposlouchávání mužů podezřelých z drogové trestné činnosti. Ve spisu k návrhu na odposlechy figurovalo i křestní jméno dcery Treglerové. O den později podle obžaloby zaslala dceři SMS zprávy, ve kterých jí vyčítala, že se s těmito muži stýká. „Obchoduješ s pervitinem? Ty vozíš dealera Choura? Tak to je jen otázkou času, kdy skončíš v kriminále,“ napsala dceři. Poté se sešla s dcerou, a ta poslala varovnou SMS jednomu z podezřelých.

U soudů potom Treglerová tvrdila, že se jednalo pouze o souhru náhod. Po povolení odposlechů prý dostala z internetu anonymní zprávu o kontaktech své dcery s podezřelými, tu přepsala a ve vzteku dceři přeposlala. Popřela, že by dceru varovala, že ji prověřuje policie.

(čtk, epa)