Rejstřík vede evidenci trestních odsouzení Foto: Pixabay

Ve Sněmovně je další návrh na uzákonění obecného referenda, od poslanců ANO

Ve Sněmovně je další návrh na uzákonění obecného referenda. Pravidla sepsali poslanci opozičního hnutí ANO. Podmínky pro vyhlášení i pro platnost všelidového hlasování by byly přísnější než podle předlohy, kterou už na začátku volebního období podali zákonodárci opozičního hnutí SPD.

Obyvatelé by mohli podle návrhu ANO rozhodovat v referendu o záležitostech vnitřní i zahraniční politiky. Výjimkou by byly zejména základní práva a svobody, individuální práva a povinnosti, změny ústavního pořádku, členství České republiky například v Evropské unii a Severoatlantické alianci a rozpočet, daně a poplatky. Lidé by nesměli zasahovat do soudní moci, do ustanovování kandidátů do funkcí a do jejich odvolávání či do působnosti České národní banky.

Všelidovým hlasováním by obyvatelé nesměli schvalovat a rušit právní předpisy ani ratifikovat a vypovídat mezinárodní smlouvy, které přenášejí národní pravomoci na mezinárodní organizace nebo instituce. Způsob schvalování takových smluv ošetřuje jeden z článků současné ústavy.

Referendum by se mohlo konat podle předlohy na základě petice s podpisy nejméně 450.000 obyvatel nebo z podnětu Parlamentu. Předloha SPD předpokládá podpisy nejméně 250.000 obyvatel. Přípustnost otázek by podle návrhů pravidel obou hnutí předem posoudil Ústavní soud a všelidové hlasování by vyhlašoval prezident.

Předloha poslanců ANO nepřímo stanoví, že sběr podpisů by nesměl trvat déle než 2,5 roku. Už k posouzení dotazu či dotazů Ústavním soudem by musel navrhovatel mít nejméně 50.000 podpisů, na jejich shromáždění by měl nejdéle jeden rok. Ústavní soud by musel rozhodnout o přípustnosti referenda do půl roku od podání návrhu. Doba pro podepisování petice by skončila nejpozději po 12 měsících od kladného verdiktu ústavních soudců.

Rozhodnutí v referendu by bylo přijaté a závazné, pokud by pro návrh hlasovala nadpoloviční většina voličů. Musela by ale zároveň představovat nejméně čtvrtinu lidí s volebním právem. Předloha SPD je mírnější. Rozhodnutí by podle ní bylo schválené a závazné v případě, že by se hlasování zúčastnila aspoň pětina oprávněných voličů a pro návrh by hlasovala nadpoloviční většina.

Pravidla všelidového hlasování navrhovaná SPD Sněmovna loni v březnu jen rozjednala. Proti předloze se tehdy postavila vládní koalice i ANO. Návrh ANO nejprve zamíří k posouzení vládě.

V minulém volebním období poslanci projednávali hned několik předloh k zavedení obecného referenda. K závěrečnému hlasování se ale nedostali. Lidové hlasování se nyní může konat na obecní a krajské úrovni.

(čtk)