Ocenění právníci na galavečeru Právník roku Foto: Právník roku

Advokátka Hrdá či žalobce Jakovec získali ocenění Právník roku

Ocenění Právník roku v pátek večer převzal emeritní soudce Antonín Tripes, státní zástupce Jan Jakovec, advokát Tomáš Machurek, děkan plzeňské právnické fakulty Stanislav Balík a Jitka Hlaváčková, která působí jako poradkyně ve Svazu průmyslu a dopravy ČR. V kategorii Pro bono uspěla advokátka Lucie Hrdá, jež se dlouhodobě specializuje na oblast domácího a sexualizovaného násilí.

Pro sedmnáctý soutěžní ročník bylo stanoveno celkem osm soutěžních kategorií, z toho bylo pět odborných – občanské právo, trestní právo, správní právo, pracovní právo a občanská a lidská práva a právo ústavní, a tři speciální – PRO BONO, Talent roku a Právnická síň slávy za celoživotní přínos českému právu. Plastiku sv. Yva si tak letos v kongresovém sále hotelu International převzalo celkem osm osobností české justice. Soutěž pořádá Česká advokátní komora (ČAK) a mediální a vzdělávací skupina Epravo.cz.

Cena pro advokátku Lucii Hrdou Foto: Právník roku

V pěti odborných kategoriích předali zástupci jednotlivých právnických komor a spolků, členové odborné poroty, skleněného sv. Yva emeritnímu soudci Antonínu Tripesovi, státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství Litoměřice Janu Jakovcovi, advokátovi Tomáši Machurkovi, poradkyni generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitce Hlaváčkové a advokátovi a děkanovi Stanislavu Balíkovi.

Pro mladé právníky do 33 let věku, resp. jejich autentické písemné odborné a literární práce s právní tematikou, je určena první ze speciálních kategorií soutěže – Talent roku. „Tímto oceněním, dotovaným finanční odměnou ve výši 100, 50 a 25 tisíc korun, chceme mladé začínající právníky motivovat k dalšímu odbornému růstu. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby pokračovali v psaní a svá pojednání publikovali i v našem odborném stavovském časopise Bulletinu advokacie či v elektronickém Advokátním deníku,“ řekl předseda ČAK Robert Němec. Ten společně s náměstkem ministra spravedlnosti Antonínem Stanislavem předával cenu za první místo v této kategorii.

Letos odborná porota vyhodnotila jako nejlepší práci advokáta Tomáše Munzara „Dezinformace jako výzva pro demokratický právní stát v České republice“.

Advokát Stanislav Balík Foto: Právník roku

Vítězkou speciální kategorie PRO BONO se stala a finanční odměnu ve výši 50 000 korun z rukou donátora této kategorie, nestora české advokacie JUDr. Gerhardta Bubníka, LL.M., převzala advokátka Lucie Hrdá, nositelka Ceny Františky Plamínkové a ceny Flamma, spoluzakladatelka organizace BEZ TRESTU a právní poradkyně poradny Bílého kruhu bezpečí, která se dlouhodobě specializuje na trestní a rodinné právo, konkrétně na oblast domácího a sexualizovaného násilí. „Ráda bych řekla, že kdyby stát dělal to, co slíbil a k čemu se zavázal svými vlastními předpisy, nemusela bych dělat věci pro bono. Já i ostatní advokáti děláme spoustu věcí zadarmo proto, že se nemůžeme dívat na to, jak stát nechává na holičkách lidi, kteří by měli mít – nebo mají, ale je jim to tak nějak k ničemu – nárok na právní pomoc na náklady státu,“ uvedla k získanému ocenění.

Poctu nejvyšší, svatého Yva za celoživotní přínos českému právu, získal a do Právnické síně slávy byl uveden Martin Šolc, advokát specializující se na právo obchodní a mezinárodní, zejména v oblasti fúzí a akvizic, držitel ocenění Právník roku v oblasti obchodního práva, bývalý místopředseda a předseda ČAK a bývalý viceprezident a prezident IBA.

„Uvedení do Síně slávy je nejvyšší poctou, jakou může právnická veřejnost udělit výjimečné osobnosti za její celoživotní aktivity v oblasti práva. Z osobností, které v uplynulých letech vstoupily do Právnické síně slávy, bych rád připomněl například prvního veřejného ochránce práv JUDr. Otakara Motejla, bývalou ministryni spravedlnosti a dlouholetou advokátku JUDr. Dagmar Burešovou či advokáta a donátora kategorie PRO BONO této soutěže JUDr. Gerhardta Bubníka, LL.M.,“ zmínil alespoň tři z dosavadních nositelů tohoto ocenění Robert Němec.

VÍTĚZOVÉ A VÍTĚZKY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ

SOUTĚŽNÍ KATEGORIEPRÁVNÍCI / PRÁVNIČKY ROKU  
Občanské právoJUDr. Antonín Tripes, emeritní soudce, Krajský soud České Budějovice
Trestní právoJUDr. Jan Jakovec, státní zástupce, Okresní stání zastupitelství Litoměřice
Správní právoMgr. Tomáš Machurek, advokát,partner AK MT Legal
Občanská a lidská práva a právo ústavníJUDr. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., advokát, děkan PF ZČU v Plzni, emeritní soudce ÚS a předseda ČAK
Pracovní právoJUDr. Jitka Hlaváčková, právnička,poradkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR
KATEGORIE
SE ZVLÁŠTNÍMI KRITÉRII
 
Talent roku1. Mgr. Tomáš Munzar, advokát trvale spolupracující s AK Bříza & Trubač 2. JUDr. Jakub Sivák, Ph.D., státní zástupce, Obvodní státní zastupitelství Praha 8 3. JUDr. Natálie Kuňáková, LL.M., advokátka trvale spolupracující s AK Petráš Rezek
Ocenění PRO BONOJUDr. Lucie Hrdá, advokátka, společnice AK Hrdá, specializující se na trestní a rodinné právo, především na oblast domácího a sexualizovaného násilí, spoluza-kladatelka neziskové organizace BEZ TRESTU
Právnická síň slávyJUDr. Martin Šolc, advokát, zakladatel a společník AK Kocián Šolc Balaštík, advokát specializující se na právo obchodní a mezinárodní, držitel ocenění Právník roku v oblasti obchodního práva, bývalý místopředseda
a předseda ČAK, bývalý viceprezident a prezident IBA

Kromě výše uvedených cen byla již posedmé mimosoutěžně udělena speciální Cena Václava Mandáka za nejlepší odborný článek publikovaný v předchozím roce v Bulletinu advokacie, časopise vydávaném Českou advokátní komorou. Letošním vítězem se stalčlánek „Znepřístupňování“ webů spoluautorů Tomáše Sokola, advokáta, prezidenta Unie obhájců ČR a člena představenstva ČAK, a Vladimíra Smejkala, soudního znalce v oboru kybernetika a profesora na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně, uveřejněný v BA č. 7–8/2022.

Poprvé bylo v rámci slavnostního večera předáno nové vyznamenání České advokátní komory určené pro významné představitele zahraniční advokacie. Řád české advokacie byl udělen Ranku Pelicarićovi, chorvatskému advokátovi s českými kořeny a bývalému prezidentovi CCBE, za podporu české advokacie na mezinárodním poli a za rozvoj česko-chorvatských advokátních vztahů.

Celojustiční soutěž Právník roku je již od prvních ročníků spjata s dobročinností, a tak i v průběhu letošního galavečera byly předány charitativní šeky. Ten první – na částku 100 tisíc korun – darovala Česká advokátní komora a z rukou jejího předsedy Roberta Němce jej převzal vedoucí Právního oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně Radek Halouzka.

Druhý šek věnovala (jako už při příležitosti slavnostního večera Právníka roku dvanáctkrát v minulosti) advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS. Suma ve výši 150 tisíc korun tentokrát zamířila do obecně prospěšné společnosti „Dejme dětem šanci“, která se snaží dětem a mladým lidem z dětských domovů ulehčit přípravu a vstup do samostatného života. Včetně letošní částky tak tato největší česká advokátní kancelář darovala na charitu jen při této příležitosti již 1,55 mil. korun.

Vítěze všech kategorií vybrala desetičlenná odborná porota, která se rozhodovala na základě nominací zaslaných odbornou veřejností přes portál www.pravnikroku.cz.

(red)