Profesor Jan Wintr Foto: Právnická fakulta UK

Kandidáti na ústavní soudce se představili senátorům ODS a TOP 09, zaujal Wintr

Na senátorském klubu ODS a TOP 09 proběhlo v úterý představení kandidátů na nové ústavní soudce, které nominoval prezident Petr Pavel. Právníci Jan Wintr, Josef Baxa a Daniela Zemanová senátorům prezentovali své pojetí výkonu funkce a odpovídali na dotazy. Dnes čeká kandidáty slyšení na Ústavně právním výboru Senátu.

Početně nejsilnější senátorský klub, který sdružuje 36 senátorek a senátorů, zvolených za ODS a TOP 09, v úterý vyslechl kandidáty na ústavní soudce. Z reakcí senátorů, které oslovila Česká justice, vyplynulo, že velmi dobře zapůsobil především profesor Jan Wintr.

„Sympatické bylo, že zdůrazňoval potřebu zdrženlivosti při rozhodování Ústavního soudu. Osobně z něj vyzařovala velká pokora a zároveň vysoká erudice,“ popisoval jeden z oslovených senátorů svůj dojem z Wintra.

Bývalý dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa nijak nepřekvapil, u oslovených senátorů bylo jeho vystoupení nicméně hodnoceno spíše kladně. Fakt, že by se měl stát podle všeho předsedou Ústavního soudu, by neměl vést k tomu, aby souhlas Senátu nezískal.

Někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Naopak vystoupení bývalé soudkyně NSS a čestné prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové senátory na klubu nepřesvědčilo. „V podstatě nic neřekla, bylo to velmi slabé vystoupení, postavené na tom, že v minulosti působila na NSS,“ zhodnotil její vystoupení další ze senátorů.

Podle informací České justice se také během včerejšího dne poněkud vyjasnila situace okolo postavení kandidátů, které tzv. konzultační panel v čele s Janem Kyselou vyslechl, ale nedoporučil je ke jmenování ústavními soudci. Dosud totiž nebylo jasné, zda tím jejich cesta do Joštovy ulice v Brně definitivně skončila. Senátoři však dostali včera z Pražského hradu zprávu, že i panelem odmítnuté kandidáty bude chtít prezident Pavel vyslechnout a rozhodnout se, zda je ústavními soudci jmenuje.

Šanci by tak dostali například advokátka Irena Schejbalová, soudkyně Ivana Hrdličková či soudce Krajského soudu v Brně Michal Ryška. Ty již Kyselův panel vyslechl, ale neměl je ke jmenování doporučit.

Na pozvánku od prezidenta čekají i u panelu úspěšní potenciální kandidáti: soudce Robert Fremr či advokátka Monika Novotná. Pozvánku na pohovor před panelem měli aktuálně dostat profesorka Kateřina Ronovská z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon.

Petr Dimun