Místopředsedkyně představenstva ČAK Monika Novotná Foto: ČAK

Novotná, Schejbalová a Fremr. Další kandidáti na ústavní soudce byli na pohovoru

Komise prezidenta Petra Pavla pro výběr Ústavních soudců už vyslechla další kandidáty. Minulý týden ve středu se jí podle informací České justice představily advokátky Irena Schejbalová a Monika Novotná. S nimi byl na pohovoru i místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr.

Ústavní soud letos čeká rozsáhlá obměna, mandát totiž vyprší celkem sedmi ústavním soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského. U Milady Tomkové, Jana Filipa a Jaroslava Fenyka se tak stalo minulý týden. Prezident na jejich místa navrhl Senátu soudce Josefa Baxu a Danielu Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintra.

I při výběru dalších nominantů chce Pavel vycházet z návrhů více než dvacítky oslovených právnických institucí. Navržená jména bude posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Vrchní soud v Praze navrhl JUDr. Roberta Fremra na post soudce Ústavního soudu Foto: Vrchní soud v Praze

Podle informací České justice zatím dostaly přednost kandidátky České advokátní komory a kandidát Vrchního soudu v Praze. Například nominované soudce z Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu ještě nikdo od prezidenta ke schůzce nevyzval. Roberta Fremra ale chtějí za ústavního soudce kromě vrchních soudů i na Nejvyšším soudu. Podporu má i z krajských soudů. Fremr se specializuje na mezinárodní a trestní právo. Působil i jako soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, ale i na Mezinárodním trestním soudu v Haagu – zde byl dokonce prvním místopředsedou.

„Byla jsem 3.5.na pohovoru u odborného panelu pro výběr ústavních soudců. Jednalo se o odborný názorový rozhovor. Jednání bylo velmi korektní a příjemné. O výsledcích bude veřejnost informována nepochybně kanceláří pana prezidenta,“ řekla Schejbalová České justici. Advokátka vede pobočku ČAK v Brně jako její ředitelka, je také místopředsedkyní kontrolní rady komory. Věnuje se mimo jiné problematice bezplatné právní pomoci.

Podle informací České justice ale komise už dala přednost Monice Novotné. Ta se v roce 2019 stala jako první žena v historii české advokacie místopředsedkyní ČAK. Specializuje se na daňové a správní právo.

Ústavním soudcem se může stát bezúhonný český občan, kterému je nejméně 40 let, má vysokoškolské právnické vzdělání a byl nejméně deset let činný v některém právnickém povolání – nemusí tedy být soudcem obecného soudu.

Eva Paseková