Ústavní soud Foto: Ústavní soud

Favorité české justice na Ústavní soud: Roman Fiala a Robert Fremr

Nejvíce nominací na ústavního soudce má od krajských soudů někdejší místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Roman Fiala. Dalším v pořadí je místopředseda Vrchního soudu (VS) v Praze Robert Fremr. Vyplývá to z informací, které České justici poskytli předsedkyně a předsedové krajských soudů.

Pokud by měla ústavní soudce vybírat česká justice, pak by na Ústavní soud (ÚS) vyslala Romana Fialu a Roberta Fremra. Právě tito dva soudci získali nejvíce nominací z krajských soudů.

Romana Fialu na ÚS vyslaly jak jeho „domovské“ soudy, tedy Nejvyšší soud (NS) a Krajský soud (KS) v Brně, tak Vrchní soud v Olomouci, KS v Ostravě, KS v Hradci Králové, KS v Praze, KS v Plzni a KS v Českých Budějovicích. Fialu měla podle informací České justice doporučit prezidentovi republiky i Notářská komora.

Roberta Fremra chtějí za ústavního soudce vedle NS, také oba vrchní soudy, KS v Ostravě, Brně, Hradci Králové, Plzni a Českých Budějovicích.

Jediný krajských soud, který nenominoval ani jednoho z těchto dvou soudců, je KS v Ústí nad Labem, který prezidentovi doporučil pouze místopředsedkyni tohoto soudu, bývalou soudkyni Nejvyššího správního soudu (NSS) a čestnou prezidentku Soudcovské unie (SU) Danielu Zemanovou. Tu potom vedle SU nominoval už jen KS v Ostravě, když nominaci odmítla původně preferovaná kandidátka.

Zemanová ovšem patří spolu s bývalým předsedou NSS Josefem Baxou mezi „VIP“ kandidáty, kteří nemuseli čekat na oficiální nominace. Oba již byli na audienci u prezidenta republiky poté, co v březnu měli absolvovat pohovor před konzultačním panelem.

Po dvou nominacích z krajských soudů získali bývalý soudce NS a předseda KS v Praze Ljubomír Drápal (KS v Brně a Hradci Králové) a předseda trestního kolegia NS František Púry (KS v Hradci Králové a Českých Budějovicích), přičemž tyto dva soudce již doporučil prezidentovi republiky také NS. KS v Českých Budějovicích pak podpořil kandidátku z Městského soudu v Praze Veroniku Křesťanovou.

Soudce Lubomíra Ptáčka pak nominoval, vedle domovského NS, také KS v Praze. KS v Brně doporučil prezidentovi republiky ještě stávajícího soudce ÚS, čestného prezidenta SU Tomáše Lichovníka a Zdeňka Kapitána, ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

„Byť funkční období ústavního soudce Tomáše Lichovníka skončí až 19.6. 2024, považuji za prospěšné doporučit již nyní tuto velmi výraznou osobnost nejen jihomoravské, ale celé české justice k opětovnému jmenování do této funkce pro případ, že on sám se rozhodne na ni znovu aspirovat,“ napsal k nominaci Lichovníka České justici předseda KS v Brně Milan Čečotka. „Jeho hlas coby ústavního soudce je slyšet a je podepsán pod řadou významných rozhodnutí Ústavního soudu, kde bude nepochybně schopen úspěšně působit i v následujícím funkčním období,“ připojil Čečotka zdůvodnění pro renominaci Lichovníka.

Své doporučení pro výběr ústavních soudců poslala prezidentovi republiky také Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze (PF UK). „Fakulta po projednání věci kolegiem děkana a akademickým senátem navrhla nominovat na posty ústavních soudů prof. Hofmannovou, prof. Kühna, prof. Scheue a prof. Wintra,“ napsal České justici děkan PF Radim Boháč. Naopak z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni na Pražský hrad žádná nominace neodešla, neboť se na fakultě podle informací České justice rozhodli na zvoleném nominačním procesu nepodílet.

Svůj výběr v úterý oznámila Česká advokátní komora (ČAK). Ta doporučila prezidentovi republiky advokátky Irenu Schejbalovou, Moniku Novotnou a advokáta Petra Břízu. Představenstvo ČAK pak vyjádřilo politování nad tím, že v konzultačním panelu nejsou zastoupeni adekvátně „odborníci z právní praxe“.

„V této souvislosti je pro nás překvapivé, že několik dnů před termínem k podávání doporučení od oslovených institucí, již byla zveřejněna jména některých favoritů, ale chápeme, že pan prezident zatím žádného kandidáta oficiálně nenominoval. Pevně věříme, že celý proces vedoucí k rozhodnutí prezidenta o jmenování ústavních soudců bude transparentní a nabídne rovné podmínky všem doporučovaným osobnostem,“ uvedl k tomu člen vedení ČAK Lukáš Trojan.

Pochybnosti nad transparentností výběru vyjádřil pro Hospodářské noviny také místopředseda NS Petr Šuk. „„Pokud na začátku deklaruje, že celý proces bude probíhat transparentně a podle jasných pravidel, pak očekávám, že tomu tak bude. Tedy že nejprve budou shromážděny návrhy, o něž Kancelář prezidenta republiky požádala, a z těchto návrhů bude proveden srozumitelný výběr dle předem stanovených kritérií,“ uvedl Petr Šuk.

Petr Dimun