Policie ČR Ilustrační foto: Policie ČR

Policie obvinila advokáty z uplácení při kontrole advokátní úschovy

Policie stíhá dva advokáty, které podezřívá z uplácení při kontrole advokátní úschovy. Jedná se o tři roky starý případ, který již jednou policie prošetřovala a trestnou činnost nezjistila. Česká advokátní komora přesto v úterý pozastavila oběma advokátům výkon činnosti. O případu jako první informovaly Hospodářské noviny.

Česká advokátní komora (ČAK) řeší od března choulostivý problém. Policie stíhá dva advokáty pro podezření z nabízení a přijetí úplatku, a to v souvislosti s výkonem kontrolní činnosti ČAK. Představenstvo ČAK nakonec v úterý přikročilo k neobvyklému kroku: ačkoliv je případ teprve na začátku – nebyla podána ještě ani obžaloba a v době rozhodování komory nebyl policií vyslechnut jeden z obviněných – pozastavila oběma advokátům výkon činnosti.

K údajnému uplácení přitom mělo dojít už před třemi lety, a to v květnu 2021 během kontroly okolností advokátní úschovy advokáta a zároveň podnikatele Viet Do Phama. Podnět ke kontrole dal v dubnu 2021 Finančně analytický útvar (FAÚ), a to na základě upozornění od banky.

Tím, kdo kontrolu prováděl, byl člen kontrolní rady ČAK Martin Grubner. Jím provedená kontrola žádné závažné porušení advokátních předpisů nezjistila.

Okolnosti advokátní úschovy v létě 2022 prověřovala i policie, na kterou se stejně, jako na ČAK, obrátil FAÚ. A také policie tehdy dospěla k závěru, že k žádnému podvodu ani praní špinavých peněz nedošlo a věc odložila.

Ovšem v říjnu minulého roku, tedy po více jak dvou a půl letech od kontroly, se na policii přihlásil sám Viet Do Pham. Ten se totiž náhle rozvzpomněl, že se dopustil trestného činu uplácení. Policistům z Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ) přišel nahlásit, že po něm tehdy advokát Grubner údajně požadoval úplatek. Na ten si ovšem musel Do Pham, který vedle advokátní kanceláře provozuje obchod se speciální obuví pro malé muže, vzít úvěr. Částku pak vybíral postupně z bankomatů.

Právě úvěrová smlouva a přehledy o výběru z bankomatů jsou vedle výpovědi Viet Do Phama jedinými důkazy, na jejichž základě policie sdělila na konci února oběma advokátům obvinění z úplatkářství. Samotného Grubnera policie před obviněním nevyslechla, nebyl ani podávat vysvětlení na úřední záznam.

Podle informací České justice přitom NCOZ prováděla šetření, týkající se „podezření ze spáchání trestné činnosti v souvislosti s činností České advokátní komory“ již minimálně od ledna 2023.

Petr Dimun