Policejní zákrok Foto: Policie ČR

Laboratoře i sklad pachových konzerv. Policie má novou budovu pro provádění identifikace

Policie na jihu Moravy má v Modřicích u Brna novou budovu pro provádění metody pachové identifikace, slouží zároveň i pro Zlínský kraj a Vysočinu. Stojí v místě původního areálu kynologie, vybudování stálo asi 30 milionů korun včetně DPH. Na dnešním slavnostním otevření to sdělil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Metoda slouží jako podpůrný prostředek v trestním řízení, v jednopodlažní budově mají policisté k dispozici laboratoře, velkokapacitní sklad pachových konzerv a zázemí, které pro svoji činnost potřebují. S investicí policie začala v roce 2019, hotovo bylo o tři roky později, poté ale ještě byly podle Tržila zapotřebí úpravy v areálu. Slavnostního otevření se tak dočkala až nyní. „V ČR jsme jedno z devíti pracovišť, kde je tato metoda prováděna, spádově jsme ještě pro Zlínský kraj a Vysočinu. Vozí sem jejich vzorky, které jsou zajišťovány na místech činů, a my tu provádíme analýzu,“ uvedl Tržil.

Policejní psovodka Foto: Policie ČR

Zástupce vedoucího oddělení služební kynologie Václav Vokálek uvedl, že k dispozici mají 12 služebních psů, kteří mohou činnost provádět, a to ve třech prostorných porovnávacích místnostech. Popsal, že práce služebních psů se od 1. dubna 2018 změnila. Psovod například nesmí znát pozici cílových vzorků, které jsou umístěné v řadě. Pachová řada se také nově skládá z pachových vzorků osob obdobných vlastností, tedy obdobného etnika, pohlaví a přibližného věku. „Je zde komfortnější prostředí, prostory se kapacitně zvětšily, vyhovují novým požadavkům,“ uvedl Vokálek.

V místě podle něj provádí porovnání pachových stop především závažných trestných činů, jako majetkového, násilného a sériové trestné činnosti. Pes podle něj musí pracovat denně, kdy trénink převládá nad porovnáváním, ideálně podle něj tři ku jedné. Vokálek uvedl, že se už neporovnává tak často jako v minulosti. Nyní jsou podle něj především větší nároky na snímání pachových stop. Přichází tak méně vzorků.

(čtk)