Tzv. třetí Ústavní soud Foto: Ústavní soud

Očkování nebo změna pohlaví. Podívejte se na významná rozhodnutí soudců Fenyka, Filipa a Tomkové

Ústavní soud je výrazně oslaben. Podívejte se na přehled významných rozhodnutí, které jako soudci zpravodajové připravovali Jaroslav Fenyk, Jan Filip a Milada Tomková. U soudu působili od roku 2013. Jejich funkční období tento týden skončilo. Na uprázdněná místa ústavních soudců nominoval Pavel soudce Josefa Baxu a Danielu Zemanovou a také akademika Jana Wintra. Jejich jmenování musí podpořit Senát. 

Jaroslav Fenyk

Místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk Foto: Jan Hrbáček

Očkování jako podmínka pro přijetí do školky

2. března 2015 – Očkování zůstane podmínkou pro přijetí dítěte do mateřské školy. ÚS nevyhověl návrhu na zrušení sporných paragrafů. Zdůraznil, že očkování je prospěšné pro celou společnost, nikoliv jen pro konkrétního jedince, a rizika jsou podle dostupných vědeckých poznatků malá.

Jednací řád státních zastupitelství

2. května 2016 – ÚS ponechal v platnosti vyhlášku ministerstva spravedlnosti o jednacím řádu státních zastupitelství. Změna dozorového zastupitelství ve vymezených situacích je přípustná. I v přípravném řízení se ale žalobci musejí obracet na místně příslušný soud určený v souladu s trestním řádem a právem na zákonného soudce. Nemělo by se tak stávat, že třeba o vazbě, prohlídce nebo odposlechu rozhodne soud úplně jinde, než se údajná trestná činnost odehrála.

Spis o úmrtí novorozence

7. dubna 2017 – Policie chybovala, když odepřela rodičům z Brna možnost nahlédnout do spisu dokumentujícího vyšetřování smrti jejich novorozence. Policie jim nevyhověla s vysvětlením, že před ukončením prověřování byli v postavení podezřelých, a tedy jim podle trestního řádu právo nahlížet do spisu nepříslušelo. ÚS ovšem zdůraznil zvláštní právní ochranu vztahu mezi rodiči a dětmi.

Lavičky ve městech

14. července 2017 – ÚS zrušil části vyhlášek Litvínova a Varnsdorfu, které zakazovaly sedět na veřejných prostranstvích jinde než lavičkách. Sezení podle soudu samo o sobě nenarušuje veřejný pořádek.

Vězni a kontakt s dětmi

22. srpna 2017 – I vězeň má právo na kontakt s dětmi, zdůraznil ÚS v nálezu. Krajský soud v Brně chyboval, když styk otce se synem a dcerou v konkrétním případě nijak neupravil a dostatečně to nezdůvodnil. V úvahu připadaly návštěvy ve věznici i nepřímý kontakt prostřednictvím telefonu, e-mailu či komunikační služby Skype.

Daňový balíček

29. června 2021 – Daňový balíček, který nepodepsal prezident Miloš Zeman, zůstává v platnosti. ÚS zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Kvůli chybějícímu Zemanovu podpisu existovaly pochybnosti o ústavnosti přijetí a vyhlášení zákona. Daňový balíček kromě dalších změn například zrušil superhrubou mzdu. Podle soudu Zeman nepostupoval v souladu s ústavou, ale platnost zákona to neovlivnilo.

Pandemický zákon

15. prosince 2021 – Pandemický zákon, který umožňuje státu uzavírat obchody či služby nebo omezovat volnočasové a hromadné akce, u ÚS jako celek obstál. Soudci pouze zrušili část týkající se způsobu náhrady škod způsobených opatřeními.

Chráněný účet

28. února 2023 – Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl ÚS. Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu.

Jan Filip

Soudce Jan Filip Foto: Vladimír Novotný

Krach cestovek

21. července 2015 – Pojišťovny by měly vyplácet v případě krachu cestovní kanceláře plnou cenu neuskutečněného zájezdu. Rozhodl tak ÚS, když se zabýval stížností jedné z pojišťoven, kterou zamítl.

Potraviny do bank

2. ledna 2019 – Velké řetězce musí nadále bezplatně poskytovat část neprodejného zboží potravinovým bankám. Skupina senátorů neuspěla s návrhem na zrušení povinnosti, kterou považuje za nucený dar nebo specifickou potravinovou daň. Soud opatření označil za součást mezinárodních snah omezit plýtvání potravinami, snížit produkci odpadu, chránit životní prostředí a pomáhat sociálně slabým.

Nenávist na sítích

9. dubna 2019 – Při posuzování nenávistných projevů v sociálních sítích nelze podle ÚS zapomínat na hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin. Například slovní útoky na facebooku jsou sice technicky specifické, lze je však snadno připodobnit k nepřípustným způsobům vedení politického boje ve starších totalitních ideologiích. ÚS se problematikou zabýval v nálezu, který se primárně týkal zpěváka Radoslava Bangy alias Gipsyho. Soud v Kladně podle ÚS chyboval, když nepřiznal Bangovi postavení poškozeného v trestním řízení s autorem nenávistného komentáře na Bangově profilu.

Lex Babiš

18. února 2020 – ÚS zamítl návrhy prezidenta Miloše Zemana a poslanců převážně hnutí ANO na zrušení části zákona přezdívaného lex Babiš. Členové vlády tak dál nemohou provozovat rozhlasové a televizní vysílání ani vydávat periodický tisk. Firmy, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, se dál nesmí ucházet o veřejné zakázky.

Volební zákon

3. února 2021 – Osm měsíců před volbami do Sněmovny zrušil ÚS část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Nechal v platnosti pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, zrušil ale přidanou klauzuli, jež pro koalice stanovila hranici deseti, 15, respektive 20 procent, podle počtu subjektů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určování počtu poslanců v jednotlivých volebních krajích a průběh skrutinia.

Třetí osoby a spolky

18. dubna 2023 – Takzvané třetí osoby, třeba spolky, se podle zákona nadále musí registrovat pro vedení volebních kampaní. ÚS zamítl návrh Nejvyššího správního soudu a ponechal spornou část zákona v platnosti.

Milada Tomková

Milada Tomková Foto: Ústavní soud

Nehoda a úhrada opravy

25. června 2014 – ÚS se zastal řidiče, jemuž po nezaviněné nehodě pojišťovna uhradila jen část oprav. Důvodem bylo to, že opravy a nové náhradní díly údajně vůz zhodnotily, a tak by plná úhrada nákladů znamenala pro šoféra neoprávněné obohacení. Podle ÚS je takový výklad zjednodušující. Ignoruje skutečnost, že havarovaná vozidla mají obecně nižší cenu, byť jsou dokonale opravena.


Služební zákon

9. července 2015 – ÚS zamítl většinu námitek prezidenta Miloše Zemana ke služebnímu zákonu. Z normy vypustil jednu větu. Zeman navrhl zrušení celkem 20 rozsáhlých pasáží zákona, které upravují třeba postavení politických náměstků.

Daň z příjmu

20. července 2016 – ÚS zrušil část zákona o daních z příjmu. Zdanění penzí pracujícím důchodcům s příjmem přes 840.000 korun ročně bylo protiústavní.

Zákon o myslivosti

23. ledna 2018 – Zákon o myslivosti se měnit nebude, ÚS zamítl návrh na zrušení pasáže vymezující rozsah bezúhonnosti vyžadované pro členství v myslivecké stráži. Návrh podal Nejvyšší správní soud, podle kterého je podmínka vymezená příliš přísně. Ústavní soudci poukázali na šíři oprávnění myslivecké stráže, na to, že nosí zbraň a že své pravomoci vykonává samostatně, bez přímých kontrolních mechanismů.

Osvojení dítěte

11. ledna 2021 – Česká justice dál nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. ÚS zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém.

Daňový zákon

25. května 2021 – ÚS zamítl návrh na zrušení novely daňových zákonů, která zavedla například zdanění části technických rezerv pojišťoven a výher z loterií.

Operace a změna pohlaví

31. března 2022 – Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu ÚS. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel. Pokud by soud návrhu vyhověl, byla by podle soudkyně Tomkové otevřena cesta k existenci takzvaného třetího pohlaví. Šlo by o velkou společenskou změnu. ÚS se domnívá, že je to spíše otázka pro společenskou, odbornou a politickou diskusi.

(epa, čtk)