Zadržené bankovky: Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU)

Šéfa ukrajinského nejvyššího soudu zadrželi kvůli úplatku 3 milionů dolarů, soudcem zůstává

Ukrajinský nejvyšší soud odvolal svého předsedu Vsevoloda Kňazeva, kterého protikorupční úřady v noci na dnešek zadržely při přebírání úplatku ve výši téměř tří milionů dolarů. Oznámila to ukrajinská média.

Soudci nejvyššího soudu na plenárním zasedání vyjádřili nedůvěru a předčasně ukončili pravomoce svého předsedy Vsevoloda Kňazeva kvůli odhalení korupce. Pro toto rozhodnutí se v tajném hlasování vyslovilo 140 ze 142 přítomných soudců, napsala agentura Interfax-Ukrajina. Dva soudci hlasovali proti, dodal server RBK-Ukrajina.

Kňazev nicméně nadále zůstává soudcem. Tohoto postavení jej může zbavit jen soudcovská rada.

Nejvyšší soud do zvolení nového předsedy povede Dmytro Luspenčyk jako nejdéle působící soudce, napsal list Ukrajinska pravda.

Ukrajinské protikorupční úřady zadržely Kňazeva při přijetí úplatku ve výši téměř tří milionů dolarů (65 milionů Kč). S odvoláním na ukrajinská média to uvedla agentura DPA.

Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU), který na telegramu zveřejnil fotografii svazků stodolarových bankovek vyložených na gauči, uvedl, že se mu podařilo odhalit rozsáhlou korupci na nejvyšším soudu, kde bylo možné za úplatu získávat různé výhody.

Kňazev podle agentury Ukrinform dostal peníze od lidí, kteří zastupovali jednoho z ukrajinských oligarchů. Třiačtyřicetiletý soudce stál v čele nejvyššího soudu od října 2021.

Podle DPA tvrdý boj proti korupci opakovaně slibuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který chce ukázat, že jeho země je připravena na zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Přijetí protikorupčních reforem je jedním z klíčových požadavků pro vstup Ukrajiny do EU. Sedmadvacítka loni Kyjevu v reakci na ruskou invazi udělila status kandidátské země.

V nejnovějším indexu vnímání korupce organizace Transparency International se Ukrajina umístila na 116. místě ze 180 zemí. Oproti roku 2022 si polepšila o jednu příčku.

(čtk)