Klára Šimáčková Laurenčíková Autor: Rijdkfna – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100982625

Vládní zmocněnkyně kritizuje propuštění žhářů z Vítkova, soud podle ní měl rodinu informovat

Jako nepřiměřené se podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové jeví dnešní rozhodnutí soudu o podmíněném propuštění dvou mužů odsouzených za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku v dubnu 2009. Za necitlivé považuje, že se poškozená rodina o verdiktu dozvěděla až z médií, uvedla Laurenčíková na twitteru. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková řekla serveru Romea.cz, že je z rozhodnutí soudu v šoku.

O podmíněné propuštění z požádali soud Václav Cojocaru a Ivo Müller. Oba si odpykali za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu 12 let, za sebou tak mají dvě třetiny trestu. Šumperský soud dnes jejich žádosti vyhověl. Zbylí dva odsouzení si dvě třetiny trestu dosud neodpykali.

„Ve světle závažnosti tohoto trestného činu se podmíněné propuštění z trestu odnětí svobody o sedm let dříve jeví jako nepřiměřené, byť finální rozhodnutí samozřejmě náleží soudu,“ uvedla Laurenčíková. Dodala, že propuštění pachatelů by bylo pro poškozenou rodinu náročným momentem i po dvaceti letech, natož pokud byl trest o sedm let zkrácen.

Zmocněnkyně se chce také více informovat o tom, zda byly dostatečně zohledněny zájmy poškozené a zda se státní zástupce proti rozhodnutí o podmíněném propuštění plánuje odvolat. Zároveň kritizovala, že se poškozená rodina o verdiktu dozvěděla až z médií. „Tento nešťastný případ ukazuje na potřebnost systémových změn na straně ochrany práv obětí trestných činů,“ napsala Laurenčíková.

Zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Fuková v reakci na zprávu o podmíněném propuštění dvojice žhářů uvedla, že je lidsky a morálně v šoku. „Rozhodnutí respektuji, ale neumím si představit, jak se v tuto chvíli musí cítit Natálka a její rodina. Pokusím se najít vhodnou formu podpory rodiny,“ sdělila Fuková serveru Romea.cz.

Nad rozhodnutím šumperského soudu se pozastavil i občanský člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Tomáš Ščuka. Podle něj nepochopitelné rozhodnutí vrhá do společnosti nedůvěru ve spravedlnost. „Jde-li o majetkové trestné činy, tam neodpustíme ani rok. Zato u trestného činu pokusu o vraždu a poškozování cizí věci odpustíme rovnou osm let,“ řekl Ščuka webu Romea.cz.

Na dům obývaný početnou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009 čtyři mladíci. Do oken hodili zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Byla popálená na 80 procentech těla a přišla o tři prsty na rukou. Její matka, Anna Siváková, dnes v reakci na propuštění ČTK řekla, že je v šoku a chce se jí brečet, Natálie má strach. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii.

Cojocaru a Müller byli ke dvacetiletým trestům pravomocně odsouzeni Vrchní soudem v Olomouci v březnu 2011. Spolu s nimi byli odsouzeni David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří dostali trest 22 let vězení.

(čtk)