Mluvčí resortu Vladimír Řepka, poradce Jan Nevyjel, náměstek Antonín Stanislav, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a náměstek Karel Dvořák na dnešní tiskové konferenci Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek: Výběrového řízení na šéfa KS v Praze se zúčastní i zástupce, který bude informovat Hrad

Již během června vypíše ministerstvo spravedlnosti výběrové řízení na nového předsedu Krajského soudu v Praze. Mandát soudce z důvodu věku letos skončí dosavadnímu šéfovi Ljubomíru Drápalovi. U výběrového řízení proto bude zástupce, který bude podávat informace Pražskému hradu, řekl dnes ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) . Petr Pavel se podle něj o výběr nového předsedy zajímá a chce vědět, jak bude probíhat.

Výběr a následné jmenování nového předsedy prezidentem republiky by mělo proběhnout v září. Podle zákona prezident v komisi nemůže mít platného člena, ale pouze jakéhosi „informátora“. Blažek také uvedl, že podle jeho názoru obecně státní zastupitelství a soudy fungují dobře a právě výběr šéfa pražského krajského soudu je nyní jediná velká změna, kterou chystá.

Předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal Foto: Radek Čepelák

Ministr dále kvitoval, že na Ústavní soud nakonec hlasováním na plénu Senátu prošli soudci Josef Baxa a Daniela Zemanová a akademik Jan Wintr. To, že první dva jmenované odmítl schválit garanční ústavně právní výbor, podle něj bylo „tak trochu mediálně přeceňováno“. „Podle těch jmen bylo podle mého názoru dopředu jasné, že na plénu projdou. Nakonec prošli v takové většině, že k tomu asi není co dodávat,“ uvedl. Zároveň podpořil způsob výběru kandidátů, který prezident Pavel zvolil a zdůraznil, že je to právě prezident, kdo za kandidáty nakonec odpovídá.

Jména kandidátů na Ústavní soud posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ten oslovil na dvacet právnických institucí. „Nemám nic proti dnešní ani minulé praxi výběru kandidátů na Ústavní soud. Divím se, že někoho baví o tom diskutovat,“ uvedl ministr s tím, že brzy zřejmě budou navržena další dvě až tři jména, která by mohla Ústavní soud doplnit.

Způsob výběru kritizovala například Česká advokátní komora nebo místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Podle něj je sice na prezidentovi, jaké kandidáty vybere, ale výběr ve skutečnosti není transparentní, ale probíhá „za oponou“.

I prezident Pavel při pondělním ceremoniálu řekl, že nebude skrývat uspokojení ze jmenování první trojice kandidátů. Nechtěl však hovořit o svém vítězství. „Jmenováním tří velice kvalitních lidí do funkcí ústavních soudců jsme vyhráli všichni,“ uvedl. Jde podle něj o úspěch nových soudců, ale také všech, kdo se na jejich výběru podíleli. 

Eva Paseková