O změně vymezení trestného činu znásilnění se ve Sněmovně začalo debatovat loni v souvislosti s kauzou někdejšího poslance TOP 09 Dominika Feriho Foto: Pxfuel

Ministerstvo připravilo dvě varianty úpravy znásilnění. Bude stačit nesouhlas oběti?

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zvažuje dvě varianty nové definice trestného činu znásilnění. Buď zůstane stejná jako stávající – tedy bude i nadále vyžadovat prvek násilí – a vznikne trestný čin nesouhlasný styk. Nebo se definice znásilnění změní tak, že namísto projevu násilí bude ke spáchání znásilnění stačit nesouhlas oběti. O tom, že by byl k pohlavnímu styku zapotřebí aktivní souhlas, ministerstvo neuvažuje. Na tiskové konferenci dnes Blažek uvedl, že o variantách chce 27. června debatovat ve Sněmovně se všemi parlamentními stranami.

Ministr také chce, aby sexuální trestné činy proti dětem mladším pěti let byly napříště vždy znásilněním, nikoliv mírněji postižitelným pohlavním zneužitím. Dítě tohoto věku tedy bude vždy chápáno jako bezbranné.

https://twitter.com/blazek_p/status/1666047330351476736

Český trestní zákoník nyní stanoví, že znásilnění se dopustí ten, kdo jiného přiměje k pohlavnímu styku násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nebo zneužije něčí bezbrannost. „Úprava trestního zákoníku automaticky nepovede k odsuzování více pachatelů. Očekávám od ní, že se zjednoduší traumatizující výslechy obětí, které nyní musejí do detailů popisovat všechno, co na nich bylo vykonáno,“ prohlásil Blažek.

Nahlášeno pouze 5 procent

O možných variantách nové definice znásilnění se dnes také debatovalo v Senátu. Podle předsedkyně výboru pro sociální politiku Miluše Horské z klubu KDU-ČSL je důležité, aby nová definice pokrývala všechny reálné případy znásilnění a přispěla k vyšší míře nahlášení tohoto trestného činu. „Ročně se stane až 12.000 znásilnění, ale pouze pět procent je nahlášeno na policii,“ prohlásila.

„Současná definice je nedostatečná, protože často nepokrývá případy, kdy byla oběť tak paralyzována strachem, že se nedokázala aktivně bránit. Z odborných studií vyplývá, že tuto reakci má až 70 procent obětí znásilnění. Prosazujeme proto, aby nová definice byla založena na absenci souhlasu oběti,“ uvedla Irena Hůlová z Amnesty International.

Definici znásilnění založenou na souhlasu má podle účastníků debaty v Senátu 14 evropských států.

(čtk)