Ústavní soud Foto: Ústavní soud

Pavel na ústavní soudkyni navrhl Křesťanovou z Městského soudu v Praze

Novou ústavní soudkyní by mohla být místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Prezident Petr Pavel dnes zaslal její nominaci do Senátu. Horní parlamentní komora to oznámila na twitteru. Senátoři mají o svém souhlasu s nominací rozhodnout do dvou měsíců.

Podle informací České justice přitom Křesťanová původně jednohlasnou podporu Kyselova panelu nezískala a byla tzv. v záloze. U prezidenta již měla pohovor absolvovat i profesorka Kateřina Ronovská a soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon.

„Nominace je pro mě velkou ctí a vnímám ji s veškerou pokorou jako ohodnocení své dosavadní práce,“ napsala ČTK Křesťanová. Její specializací je ochrana osobnosti, autorské právo a mediální právo. Jako soudkyně rozhodovala například spor o licence k výrobě předmětů s Krtečkem či spor o autorství textu amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Řešila také nároky zdravotní sestry stíhané za vraždy pacientů, která zažalovala mediální vydavatelství za nerespektování presumpce neviny. Zabývala se třeba i sporem překážkářky Zuzany Hejnové a Česke pošty kvůli známce vydané k olympijským hrám v Riu de Janeiro.

Soudkyně, advokátka, Právník roku

Křesťanová pracuje u pražského městského soudu, který ji prezidentovi navrhl, od roku 2010. Předtím od roku 1992 po vystudování Právnické fakulty Univerzity Karlovy působila v advokacii. Právo studovala rovněž na pasovské univerzitě. Pracovala také jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona. Získala ocenění Právník roku 2014 za oblast duševního vlastnictví. Má zkušenosti i z akademické sféry, vyučuje na pražských právech nebo na AMU.

Soudkyně Veronika Křesťanová obdržela v minulosti titul právnička roku Foto: Právník roku

„Křesťanová spojuje osmnáctileté zkušenosti z advokacie, čtyřiadvacetileté zkušenosti z akademické sféry, přičemž soudkyní je posledních třináct let. Tato její trojí jedinečná a zároveň dlouholetá zkušenost z několika profesí může být pro práci Ústavního soudu velkým přínosem,“ zdůvodnila nominaci pro server Česká justice předsedkyně Městského soudu v Praze Jaroslava Pokorná.

Na senátní schválení od poloviny června čeká návrh na doplnění někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra mezi ústavní soudce.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida a 26. listopadu Radovana Suchánka. Pavel tak bude muset předložit ještě nejméně dva kandidáty na ústavní soudce.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Vizitka soudkyně Veroniky Křesťanové (54)

– Veronika Křesťanová je místopředsedkyní Městského soudu v Praze. Specializuje se mj. na právo duševního vlastnictví, mediální právo, právo ochrany osobnosti a ochrany lidských práv.

– Křesťanová se narodila 7. června 1969. Vystudovala Právnickou fakultu UK v Praze (1992), kde získala titul JUDr. (1998). Absolvovala dvousemestrální kurz na univerzitě v německém Pasově.

– V letech 1992 až 2010 pracovala v advokacii, nejprve jako advokátní koncipientka, později jako komerční právnička a advokátka. V letech 2006 až 2010 působila i jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře, byla též členkou arbitrážní komise Rady pro reklamu. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona.

– Soudkyní byla jmenována v roce 2010, od té doby pracuje u Městského soudu v Praze. Zde mj. působí jako členka specializovaného odvolacího senátu, který se věnuje sporům ve věcech ochrany osobnosti.

– Křesťanová se věnuje také pedagogické činnosti. Od roku 1994 přednáší na Právnické fakultě UK, zaměřuje se především na autorské právo, ochranu osobnosti a mediální právo. Působí také jako externí pedagog na Akademii múzických umění, v minulosti vyučovala i na Fakultě sociálních věd UK.

– Je držitelkou ocenění Právník roku za rok 2014 v oboru duševního vlastnictví.

– V letech 2000 až 2003 byla předsedkyní dozorčí rady Nadačního fondu Ferdinanda Peroutky.

– Jako soudkyně se zabývala řadou mediálně známých kauz, v poslední době například sporem poslankyně a bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové (ANO) a společnosti CMI News kvůli textu, který Válkovou spojoval s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Rozhodovala i některé spory zdravotní sestry Věry Marešové, která požadovala od vydavatelství a médií odškodnění za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovala presumpci neviny.

(čtk, pd, ire)