Předseda ČAK JUDr. Robert Němec, LL.M., a místopředsedkyně ČAK JUDr. Monika Novotná představili nová preventivní opatření na tiskové konferenci Foto: ČAK

ČAK zavedla pravidla ke zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

Česká advokátní komora (ČAK) se snaží zvýšit bezpečnost advokátních úschov vůči možným zpronevěrám. Nově proto stanovila advokátům povinnost informovat klienty, že si od bank mohou nechat zasílat upozornění k pohybům peněz na úschovních účtech. ČAK navíc bude klientům na jejich přání posílat potvrzení o tom, že advokát úschovu i její ukončení řádně nahlásil do elektronické evidence komory. Změny dnes představil předseda stavovské organizace Robert Němec.

Advokátní úschovy lidé využívají například při nákupu nemovitostí. Uschovatel – třeba člověk kupující dům – složí u advokáta peníze, které advokát na základě uzavřené písemné smlouvy vyplatí prodávajícímu až za splnění určených podmínek, například po vkladu do katastru nemovitostí. Advokát musí peníze uložit na speciální účet odděleně od svého majetku a nesmí s nimi nakládat jinak, než mu umožňuje smlouva.

Místopředsedkyně ČAK Monika Novotná Foto: ČAK

Předseda ČAK Němec uvedl, že novými pravidly komora reaguje na „některé velmi neblahé případy“, které byly jak trestnými činy, tak i hrubým porušením advokátské etiky zpravidla spojeným s vyškrtnutím ze seznamu advokátů po kárném řízení. „Potřebujeme v první řadě obezřetnost klientů. Jako Česká advokátní komora můžeme zavádět různá opatření, ale pokud klienti nebudou na dodržování povinností advokátů trvat, nemohou tato opatření nikdy fungovat,“ upozornil.

Klient musí podle Němce v první řadě trvat na nahlášení úschovy do elektronické knihy, která slouží ČAK ke kontrolám. V registru je od roku 2013 evidováno 542.484 úschov. Nejvíce jich advokáti nahlásili předloni, a to 83.346. Loni jich bylo 60.096.

Zpronevěr se v posledních třech letech podle komory dopustili tři nebo čtyři advokáti – a to ti, kteří pracovali pro realitní kanceláře a měli v nich na starosti stovky úschov. „Bohužel neodolali pokušení s těmi prostředky po dobu úschovy pracovat a investovali peníze takovým způsobem, že o ně klienty připravili,“ konstatoval šéf ČAK. Mediální pozornost nedávno vzbudila kauza pražské advokátky Hany Sukové. Pražská policie nyní na dotaz ČTK uvedla, že návrh na podání obžaloby zatím nepodala a že aktuální vyčíslená škoda přesáhla 140 milionů korun.

ČAK dnes sdělila, že ročně provede kontroly dodržování pravidel úschov u stovek advokátů. Připustila ale, že kontrolovat může jen „poctivé“ advokáty, kteří úschovy nahlásí. Výsledky kontrol jsou podle komory většinou v pořádku. Zjištěná pochybení pak podle Němce obvykle nejsou takového charakteru, jaký by ČAK vedl k podání trestního oznámení – mají spíše administrativní povahu. Porušení stanovených povinností, byť jen formální, je důvodem pro podání kárné žaloby. Nově tak ke kárnému řízení u ČAK povede také to, že advokát svého klienta řádně nepoučí o možnostech informovat se o pohybu peněz a o nahlášení úschovy.

Předseda ČAK Robert Němec Foto: ČAK

Ve druhé fázi zabezpečovacích opatření plánuje ČAK investovat do aktualizace podoby elektronické knihy úschov. O pohybu peněz na úschovních účtech by banky díky tomu informovaly přímo komoru.

Peníze lze uschovat také u notáře nebo u bank. U advokátů záleží cena za úschovu na dohodě, obvykle ji platí uschovatel. Za případnou škodu, kterou při úschově způsobí, odpovídá advokát celým svým majetkem. Úmyslné protiprávní jednání ani hrubou nedbalost související se ztrátou nebo pohřešováním uschovaných peněz ale nelze odškodnit z povinného pojištění advokáta.

(čtk)