Novinářka má po dobu trestu zakázán výkon novinářské profese Foto: Pixabay

Citovala z vyšetřovacího spisu. Soud ve Španělsku poslal novinářku do vězení

Soud ve španělském městě Huelva poslal do vězení novinářku za to, že ve svých článcích zveřejnila informace z vyšetřovacího spisu, který je tajný. Informoval o tom dnes deník El País, podle kterého jde o první rozsudek tohoto druhu v nedávné historii Španělska. Proti rozsudku se novinářka může odvolat.

Novinářka se v několika článcích pro server Huelva Información zabývala vraždou mladé učitelky z roku 2018. Zveřejnila při tom informace z vyšetřovacího spisu, například výsledky pitvy či změny ve výpovědích hlavního podezřelého z vraždy. To se nelíbilo rodičům oběti, kteří podali na novinářku a jednoho jejího kolegu oznámení kvůli porušení ochrany soukromí.

Podle soudu pro zveřejnění informací z vyšetřovacího spisu a porušení tajemství nebyl žádný „společenský zájem“, který by mohl takové konání ospravedlnit. Proto poslal novinářku na dva roky do vězení za vyzrazení vyšetřovacího tajemství.

Novinářka má po dobu trestu zakázán výkon novinářské profese, musí zaplatit pokutu 3200 eur (zhruba 75.000 Kč) a odškodnění ve výši dalších 30.000 eur (přes 700.000 Kč). Dalšího novináře, který v záležitosti rovněž čelil procesu, soud naopak osvobodil.

Rozsudek kritizoval šéfredaktor serveru Javier Ronchel. Podle něj není přijatelné, aby „o tom, zda lze publikovat nějakou zprávu, rozhodoval soudce“. S rozsudkem nesouhlasí ani profesor ústavního práva Joaquín Urías. „Soud v Huelvě si našel způsob, jako potrestat novináře za to, co vydává,“ řekl deníku El País. Vyšetřovacím tajemstvím podle něj zákonodárce nechtěl „omezit svobodu tisku“.

Podle hodnocení, které vydává organizace Reportéři bez hranic (RSF), je stav svobody tisku ve Španělsku relativně dobrý. Ze 180 hodnocených zemí bylo Španělsko v letošní hodnocením na 36. místě. Ve srovnání s loňským rokem si o čtyři příčky pohoršilo.

(čtk)