Daniela Kovářová je prezidentkou Unie rodinných advokátů a senátorkou Foto: Kancelář D. Kovářové

Kovářová: Mám informaci, že advokát na Ústavní soud neprojde. Připadá mi to děsivé

Ústavní soud by měl být rozmanitý z hlediska právních postojů a hodnotového ukotvení. Bez kandidáta z advokacie bude rozmanitost chybět. Myslí si to bývalá ministryně spravedlnosti, advokátka a senátorka Daniela Kovářová. Advokát se podle ní již do nominací prezidenta Petra Pavla letos nevejde. Kovářová je členkou ústavně právního výboru, jehož stanovisko bývá pro hlasování pléna Senátu klíčové.

Ústavně právní výbor bude o nominaci profesorky občanského práva Kateřiny Ronovské a soudců Veroniky Křesťanové a Roberta Fremra rozhodovat už příští úterý 11. července. Jak navržené kandidáty hodnotíte?
Teprve se na to budu připravovat, ale všech kandidátů se budu ptát na stejné otázky jak na ústavně právním výboru, tak na plénu.

To znamená, že opět položíte otázky týkající se manželství pro homosexuální páry nebo na ústavní zakotvení plateb v hotovosti?
Ano i proto, že jsem jediná, kdo se na ty otázky ptá.

Minule vám ale sekundovala senátorka Jitka Chalánková.
Jen na výboru, na plénu jsem tyto otázky pokládala jen já a myslím si, že tyto otázky mají zaznít. Byla jsem překvapená, jak bezproblémově všichni ti kandidáti prošli.

Překvapil vás tedy u soudců Josefa Baxy a Daniely Zemanové ten rozdíl poměru hlasování na klíčovém ústavně právním výboru, kde neprošli a na plénu, kde naopak prošli hladce?
Ano, překvapilo mě to a zcela jistě tam byl mocenský vliv pana prezidenta, který nám přišel říct, jak si to představuje.

V kuloárech se objevuje kritika, že nebyl navržen žádný kandidát z řad advokátů. Co tomu jako advokátka říkáte?
Vzhledem k těm zákulisním jednáním o kterých vím, že probíhají, tak mě to samozřejmě mrzí. Neoficiálně jsem dostala informaci, že žádný advokát neprojde. Což mi samozřejmě připadá děsivé.

Myslíte, že nominaci nedostane nikdo z advokacie ani na podzim? Pravdou je, že podle informací České justice je dalším horkým kandidátem v pořadí soudce Nejvyššího správního soudu, profesor Zdeněk Kühn.
Jsem zklamaná. Bez ohledu na to, jaký je můj osobní vztah ke kandidátům z advokacie, které všechny znám, tak bych chtěla rozmanitý Ústavní soud. Ani ne tak co do pohlaví nebo regionálního umístění, ale chtěla bych rozmanitý soud z hlediska právních postojů.

Jak tedy hodnotíte postoje dosavadních kandidátů?
Zdá se mi, že navržení kandidáti jsou zatím spíše levicově orientovaní. Chybí mi konzervativní, zdrženlivý a uvážlivý právník. Je to škoda. Pro rozhodování v plénu je strašně důležité, aby tam byly zastoupeny všechny složky obyvatel a věkových kategorií. Určitě by stálo za to, aby tam byli kandidáti vyšších věkových kategorií, kteří mají hodnoty založené na tradičních zásadách. Ústavní soud má obrovský vliv na judikaturu a pokud bude bude plénum jednostranně zaměřeno, projeví se to na judikatuře a rozhodování obecných soudů.

Vadí vám, že soudce Robert Fremr byl chvíli před revolucí členem KSČ?
Je to záležitost stará 30 let, tak to pro mě není takový problém, jako aktuální hodnotové ukotvení. Lidé se mění, její hodnoty se mění a pro mě je důležité, jaký je ten člověk dnes, ne jaký byl před 30 lety.

Eva Paseková