Ministr vnitra Vít Rakušan Foto: Ministerstvo vnitra

Rodná čísla zůstanou v občanských průkazech napořád, navrhuje vnitro

Rodná čísla v občanských průkazech neskončí. Podle návrhu novely ministerstva vnitra naopak zůstanou v občanských průkazech bez časového omezení. Rodná čísla slouží pro jednoznačnou identifikaci v bankách, telekomunikaci i pro státní správu a odchod od nich není připraven. Vnitro ruší i ztotožňování dlužníka v insolvenčního rejstříku pomocí „bezvýznamného identifikátoru“. Insolvenční řízení je nyní na rodných číslech závislé.

Vyplývá to z aktuální novely zákona o občanských průkazech, jak ji navrhlo ministerstvo vnitra.

Do seznamu údajů, které budou povinně uvedeny v občanském průkazu se vrací rodné číslo. Potřeba jednoznačné identifikace pomocí rodného čísla přetrvává v soukromoprávních vztazích i ve vztahu k veřejné správě, uvádí se v důvodové zprávě.

„Rodné číslo však stále plní nezastupitelnou roli, neboť splňuje podmínky pro spolehlivou identifikaci fyzické osoby. Rodné číslo je identifikačním údajem nejen ve vztahu k některým orgánům veřejné správy, ale rovněž slouží k identifikaci v rámci soukromoprávních vztahů fyzických a právnických osob. Řada stávajících informačních systémů soukromých subjektů funguje na bázi rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru fyzické osoby a přechod na bezvýznamové identifikátory by znamenal značné investice do těchto informačních systémů. Rovněž některé agendy státu na přechod na bezvýznamové identifikátory stále nejsou připraveny,“ vysvětluje ministerstvo vnitra ústup od konceptu výměny rodných čísel za „bezvýznamné identifikátory“. Úplný text novely je zde. Stát ustupuje od plánu z roku 2010…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová