Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na tiskové konferenci vlády Foto: Úřad vlády

Vláda chce, aby nový vrchní státní zástupce v Olomouci vzešel z výběrového řízení

Nový vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) by měl vzejít z výběrového řízení. Dohodla se tak včera vláda, která schválila usnesení, v němž toto řešení doporučuje nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi. Stávající vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel skončí ve funkci posledního července.

Vláda se rozhodla k nezvyklému kroku. Včera totiž schválila usnesení, v němž doporučila nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi, aby vypsal na obsazení funkce vedoucího VSZ v Olomouci výběrové řízení.

„Vláda doporučuje nejvyššímu státnímu zástupci vyhlásit a na základě objektivních, transparentních a nediskriminačních podmínek provést výběrové řízení na pozici vrchního státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ stojí v usnesení vlády.

Zákon o státním zastupitelství přitom s výběrovým řízením na tuto funkci dosud nepočítá, svěřuje pravomoc výběru do rukou nejvyššího státního zástupce, který kandidáta navrhuje ke jmenování ministrovi spravedlnosti. S výběrovými řízeními počítá až aktuální novela zákona, kterou se má zabývat Poslanecká sněmovna.

Pozice vedoucího VSZ v Olomouci se uvolní na konci července, vrchní státní zástupce Radim Daňhel totiž na tuto funkci ani ne po roce rezignoval. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž oznámil, že do konce července ministrovi spravedlnosti navrhne kandidáta na tuto funkci. Podle informací České justice, kterou následně převzala ostatní média, je jeho favoritem Radim Dragoun, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ten již ve státním zastupitelství působil, musel by být ovšem znovu do pozice státního zástupce jmenován a předtím by musel projít na tuto funkci řadového státního zástupce také výběrovým řízením. To dosud žádné státní zastupitelství ale nevypsalo.

Petr Dimun