Národná kriminálna agentúra polície SR Foto: Policie SR

Kdo je jedna z hlavních postav korupční kauzy ve slovenských bezpečnostních složkách? Má byznys v Česku

Slovenská Národní kriminální agentura zadržela na klonku minulého týdne ředitele Slovenské informační služby Michala Aláče, jeho předchůdce Vladimíra Pčolinského a bývalého šéf bratislavských operativců kriminální agentury (NAKA) Jána Kaľavského. Společně čelí obvinění, že společně s dalšími tvořili zločineckou skupinu, v jejíž čele stál podnikatel Peter Košč. „Cílem skupiny je ztížení nebo zmaření vyšetřování korupčních případů a jiných trestných činů,“ uvedl policejní prezident Štefan Hamran. Aféra propukla jen několik týdnů před předčasnými parlamentními volbami. Lídr strany Směr-sociální demokracie a favorit nadcházejících voleb Robert Fico označil současné dění za policejní převrat s vědomím prezidentky Zuzany Čaputové a premiéra Ľudovíta Ódora. Peter Košč, alias pan X, je velmi zajímavá postava, spojovaná se slovenskou tajnou službou SIS, ale i mafií. Jak zjistil Ekonomický deník, Košč působil i v České republice.

Michal Aláč nastoupil do čela SIS předloni z pozice náměstka v této instituci. Stalo se tak poté, co jeho předchůdce Pčolinský rezignoval na funkci ředitele, když ho policie obvinila z korupce.

V jiném případu, který se týká kromě jiného podezření ze snahy zbavit se nepohodlných příslušníků Národního bezpečnostního úřadu, zase čelí stíhání ředitel této instituce Roman Konečný. Ten se podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska dostaví k výslechu v pondělí.

Všichni aktéři jsou stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Vyšetřováni budou na svobodě. Peter Košč a Ján Kaľavský jsou stíháni jako uprchlí, na oba byl vydán evropský zatykač. Kaľavský se nachází v Bosně Hercegovině, kde požádal o azyl, v jiné kauze už byl odsouzen.

Někdejší slovenský elitní policista Ján Kaľavský v systému pátrání. Foto: Ministerstvo vnitra SR
Faksimile z usnesení o trestním stíhání vysoce postavených příslušníků ozbrojených složek na Slovensku. Foto: Jan Hrbáček

Petera Košča, alias pana X, policie považuje za hlavu zločinecké skupiny, a obvinila ho z podplácení, podle vyšetřovatelů měl poskytnout padesátitisícový úplatek bývalému speciálnímu prokurátorovi Dušanu Kováčikovi.

Vedení slovenské policie informovalo, že vyšetřovatelé shromažďovali důkazy více než rok, vyslechli dvacet lidí a utajeného svědka. Promluvili i lidé z  bezpečnostních složek.

Jedním z velmi zajímavých fragmentů této kauzy je vztah Petera Košča ke Slovenské informační službě. Podle některých informací měl být totiž jejím skrytým příslušníkem.

Podnikatel Peter Košč v systému pátrání. Foto: Ministerstvo vnitra SR

„Peter Košč měl být údajně příslušník SIS v legalizaci, měl úzké vazby na bosse slovenského podsvětí Roberta Lališe zvaného Kýbel nebo Gestapák, který se po útěku ze Slovenska skrýval v České republice. Objevují se informace, že Košč mohl Lališovi dokonce pomáhat v krytí a mohl mu dopomoci i k samotnému útěku. Pro Lališe pracoval nájemný vrah Jozef Roháč alias Čapica a Potkan rovněž dopadený v Praze. Košč je pozoruhodná postava s velkými kontakty a zázemím v SIS,“ sdělil Ekonomickému deníku jeden ze zdrojů z bezpečnostních složek na Slovensku.

Peter Košč se tak na Slovensku stává výraznou figurou v tamních korupčních kauzách.

„Je považován za ´stínového muže´ Slovenské informační služby, jeho bratr má být údajně šéfem personálního odboru SIS,“ tvrdí další ze zdrojů Ekonomického deník a odkazuje na známou slovenskou blogerku Julii Mikulášikovou.

„Skrývání před zákonem Peteru Koščovi, kterému se přezdívá také Mr X, Babyface nebo Potetovanec (právě kvůli mnoha tetováním na těle), rozhodně neulehčí život… …Peter Košč má pět dětí, z toho čtyři nezletilé. Tři různé ženy mu porodily potomky a matkou dvou nejmladších a jeho poslední manželky) je neteř bývalého předsedy Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefana Harabina. Peter Košč v minulosti dokonce sháněl sponzory ochotné podpořit stranu Vlasť, za kterou Harabin kandidoval v parlamentních volbách 2020… …Důležitou osobou je i jeho bratr Pavel. Nevím sice, zda je to tentýž bratr, o kterém advokátka Mišková tvrdila, že s ním komunikuje, ale vím, že jeho mladší bratr Pavol pracuje jako ředitel personálního úseku ve Slovenské informační službě. Ve spisu Gorila je také uvedeno, že poté, co Jozef Magala v roce 2006 převzal funkci ředitele služby, bratr pana X. dostal funkci personálního šéfa. Z veřejných zdrojů lze zjistit, že později pracoval v organizaci spadající pod ministerstvo školství. Do SIS se vrátil jako vedoucí personálního oddělení společně s Antonem Šafárikem. Mimochodem, toto je velmi zajímavá situace. Kde je záruka, že síly a prostředky zpravodajských služeb nebudou zneužity ke zmaření pátrání po Peteru Koščovi? Za zmínku stojí i to, že Pavel Košč senior (otec) je policista ve výslužbě s rozsáhlými kontakty v bezpečnostním prostředí. Po odchodu od policie pracoval nějakou dobu jako právník,“ uvedla ve svém blogu v roce 2021 Julie Mikolášiková.

Další česká stopa

Bez zajímavosti není, že Peter Košč měl v letech 2013 až 2014 firmu Zentaxi v Praze. Podle účetní uzávěrky má firma v roce 2013 obrat 29,5 milionů korun a přitom vykazuje hrubý zisk cca 750 tisíc.

„Vypadá to, že Košč účelově vstupuje do Zentaxi, aby firmou prošlo obratem skoro 30 milionů korun? V Slovenských médiích uvádí informace, že to byl právě Košč, kdo umožnil Robertu Lališovi zmizení ze Slovenska,“ uvedl další ze zdrojů Ekonomického deníku.

„Možnost, že sám o plánu policie zadržet Petra Košče věděl předem, podporuje například výpis z katastru nemovitostí. V hlavním městě vlastní jako fyzická osoba vinice v katastru Nového Města a byt v Ružinově. O zástavní právo k oběma nemovitostem se 23. února přihlásila společnost spojená s obchodníkem s investičním zlatem a také s bývalou ochrankou šéfa zločinecké skupiny Sýkora Róberta Lališe,“ napsala na svém blogu Julie Mikolášiková.

Není to první případ, co lidé v hledáčku slovenské policie, působí v České republice a investují zde peníze. Ekonomický deník už o několika případech informoval například ZDE, ZDE nebo ZDE.

„V žádné výroční právě Bezpečnostní informační služby, Národní centrály proti organizovanému zločinu jsem nikdy nezaznamenal, že by se zabývaly slovenským organizovaným zločinem, který se evidentně přesunul do úkrytů v České republice, stejně jako řada bývalých kontroverzních siskařů, založili si u nás firmy, evidentně měli dostatek financí. Co dělali Finanční analytický úřad, BIS, NCOZ? Mám takový pocit, že mapování zahraničních mafií je potřeba, ale co tady vlastně dělali slovenští mafiáni a siskaři zřejmě detailně zmonitorováno není, a když jeden čte, co prováděli slovenští mafiáni kousek za našimi hranicemi, tak Cosa nostra je proti nim druhá liga. Měli ti mafiáni a siskaři nějaké krytí? Přece není úplně reálné, aby se v téhle malé zemi o nich nevědělo, když tady léta operovali, prováděli finanční transfery, atd,“ zamýšlí se jeden ze zdrojů Ekonomického deníku.

Utajený svědek

V aktuálním případu s krycím názvem Rozuzlení figuruje podle serveru Aktuality.sk také utajený svědek, který letos v srpnu policii vypověděl o údajných událostech v SIS a jejím okolí. Ačkoli jeho totožnost není známa, z jeho popisu událostí je zřejmé, že má podrobné znalosti o zákulisí a postupných krocích příslušníků tajné služby. Kromě něj má vyšetřovatel případu Rozuzlení k dispozici rozhovory s celou řadou lidí, především z bezpečnostních složek – buď vyšetřují, nebo se podílejí na velkých kauzách, nebo o nich získali informace.

Také na základě výpovědi utajeného svědka policie ve čtvrtek obvinila ze založení zločinecké skupiny bývalé a současné ředitele SIS Vladimíra Pčolinského a Michala Aláče, podnikatele Petra Košče a exdetektiva Jána Kaľavského. Jsou stíháni za údajnou přípravu a realizaci diskreditace vyšetřovatelů Národní kriminální agentury a také svědků ve velkých mediálních kauzách. Kromě toho je několik z nich obviněno také ze zneužití pravomoci veřejného činitele a maření spravedlnosti. Pčolinský je stíhán i v příbuzné kauze, kde je s ním obviněn i ředitel Národního bezpečnostního úřadu Roman Konečný.

Panika v tajné službě

Podle usnesení o sdělení obvinění aktérům případu tajný svědek vypověděl, jak po zatčení bývalého šéfa Kriminálního úřadu finanční správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa na podzim 2020 vznikla v tajné službě nervozita. Tehdejší ředitel SIS Vladimír Pčolinský prý sháněl informace o tom, co Makó říká a zda se o něm zmiňuje.

„Větší panika zavládla po zadržení náměstka SIS pana Borise Benyi,“ popisuje podle sdělení obvinění svědek, co se mělo stát v prosinci 2020.

Připomeňme, že právě na základě výpovědí Makóa a Benyi byl exšéf SIS Pcholinskij obviněn z korupce a skončil ve vazbě.

„Po zatčení Vladimíra Pčolinského, v březnu 2021, se v SIS začaly shromažďovat informace. Tímto úkolem byli pověřeni ředitelé odborů nebo důstojníci SIS, kteří byli do SIS přijati v době, kdy byl Vladimír Pcholinskij ředitelem. Šlo především o to, aby se v rámci SIS shromáždily veškeré informace, které by vedly k výslechu Borise Beni jako klíčového svědka… …Tento pokyn nebyl písemný, ale pouze ústní, neboť uvedený pokyn byl v rozporu se všemi vnitřními předpisy SIS, SIS takovou úlohu ani nemá.“ napsal k tomu server Aktuality.sk.

Neoficiální šéfové SIS

Podle výpovědi utajeného svědka bylo zřejmé, že SIS podniká i další kroky, aby Pčolinského dostala z vazby a zpochybnila jeho trestní stíhání. Vyplývalo to i z vyjádření různých funkcionářů tajné služby.

„Poté, co byl pan Vladimír Pčolinský propuštěn z vazby, jeho vliv na vedení SIS zůstal zachován, a to nejen prostřednictvím jeho schůzek s panem Alačem, ale i s dalšími důstojníky SIS… Tito důstojníci se nijak veřejně netajili tím, že si s panem Vladimírem Pčolinským telefonují, nebo se s ním dokonce scházejí, a obsahem těchto rozhovorů či schůzek jsou pokyny k různým zpravodajským činnostem, které jsou rovněž v zájmu pana Vladimíra Pčolinského, tedy nikoliv v zájmu SIS a úkolů, které má plnit,“ tvrdí svědek. Dokonce popisuje, že sám Pčolinský se tím vším netajil, když telefonoval přímo příslušníkům SIS a žádal je o informace či vznášel požadavky.

Zdrojem informací pro bývalého ředitele SIS má být i současný šéf Michal Aláč – svědek tvrdí, že se oba muži již dříve setkali.

Vladimír Pčolinský v reakci pro Aktuality.sk tvrdí, že utajený svědek říká spoustu nesmyslů.

„Těším se na případnou konfrontaci. Nikoho jsem k ničemu nenaváděl, je to další mystifikace,“ dodal.

Dodal, že „v usnesení jsou skutečné bludy založené na tvrzeních pravomocně odsouzených osob, pravomocně obviněných osob a konkrétních lidí, kteří byli vyhozeni ze SIS nebo byli chyceni rozvědkou SIS a vypovídají z pomsty“.

Vztah k SIS potvrzen

Dalším mužem s vlivem na vedení SIS je již známý podnikatel Peter Košč, který je v současnosti stíhán v jiné korupční kauze a je na útěku. Stíhaný exředitel Pčolinský v minulosti potvrdil přátelství s tímto mužem, přezdívaným také „pan X“.

„Vliv pana Vladimíra Pčolinského a pana Petera Košče nezačal v roce 2020, ale minimálně od roku 2016, kdy byl pan Šafárik jmenován ředitelem SIS… Již v tomto období pan Peter Košč a pan Vladimír Pčolinský udržovali vzájemný vztah a již v té době si oba vzájemně určovali, na co se SIS ve svém zájmu zaměří. Například šlo především o to, které informace budou zasílány legálním příjemcům, např. PZ, nebo naopak, které informace nebudou zveřejňovány a předávány dál,“ napsaly Aktuality.sk.

Připomeňme, že podle slov právničky Petra Košče Evy Mišíkové byl tento podnikatel příslušníkem bezpečnostních složek.

„Pracoval za éry, myslím, všech čtyř ředitelů služby jako poradce a zároveň byl důstojníkem,“ uvedla nedávno u soudu jeho obhájkyně.

Tajná služba se nikdy oficiálně nevyjádřila k tomu, jakou funkci v ní Peter Kosč zastával. Je však známo, že jeho bratr byl vedoucím personálního oddělení SIS.

Vladimír Pčolinský však prohlásil, že „Peter Košč nikdy nebyl příslušníkem SIS, takže nemohl mít příslušný ‚vliv'“.

Spolek vyvolených

Z obvinění dále vyplývá, že utajený svědek také hovořil o tom, že po volbách 2020 přešlo do SIS i několik vyšetřovatelů z NAKA, kteří údajně dříve vynášeli informace z vyšetřování.

Přechod ke službě byl údajnou odměnou za to, že do té doby odhalovali detaily z živých kauz, nebo dokonce slabiny v kauzách, které mohly posloužit právě obviněným a obhajobě.

Tito bývalí policisté byli podle svědka zařazeni do zcela nové části služby, která do podzimu 2020 ani neexistovala.

„Ředitel této části je stále v kontaktu s Vladimírem Pčolinským. Ve skutečnosti je oficiální zaměření činnosti této části SIS pouze okrajové a hlavní náplní její činnosti je plnění pokynů vedení SIS, které nesouvisí se zaměřením této části, ale jsou v zájmu ‚soukromých osob‘,“ napsaly Aktuality.sk.

Stíhaný Pčolinský však popírá, že by za jeho působení vznikla nová skupina. „Žádná nová část SIS složená z lidí z NAKA neexistuje. Další část tvrzení nemá nic společného s realitou,“ napsal pro Aktuality.sk.

Jak to bylo s Bosnou?

Podle svědka však v policii zůstali někteří neoficiální spolupracovníci, kteří donášeli na lidi z tajné služby. Jmenoval například šéfa operativců NAKA Jana Kaľavského nebo bývalého policistu Mariana Kučerku. Oba jsou v současnosti na útěku v Bosně a Hercegovině, kde žádají o azyl. Kučerka byl již odsouzen za korupci, Kaľavský zatím odsouzen nebyl.

Tato dvojice policistů byla prý pro SIS tak důležitá, že když se zahraniční tajná služba ptala na Kaľavského, tak slovenská tajná služba ho podle serveru Aktuality.sk doslova kryla.

„Odpovědí pro tuto službu bylo vykreslit policistu Kaľavského jako oběť policejní perzekuce, aniž by se zdůraznilo, že jde o osobu podezřelou z korupčních trestných činů,“ uvedl.

Svědek dále tvrdí, že v jiném případě SIS zase vypracovala zprávu o policistovi Martinu Juhásovi. Ten vyšetřoval pytláctví v oblasti Nitry a odposlouchával loveckou chatu, kde se Miroslav Bödör setkával s vrcholnými představiteli Smeru Robertem Ficem a Robertem Kaliňákem.

Tajná služba prý pouze shromáždila informace z novin a internetu, dala je dohromady a zprávu poslala generální prokuratuře jako výsledek vlastní zpravodajské činnosti.

„V kauze Rozuzlení vypovídá i řada dalších svědků z řad policie, policejní inspekce, ale také bývalý důstojník SIS Boris Beňa a přímo obviněný člen skupiny Martin Ciriak, který mluví velmi otevřeně.

Popsal, jak se vlastně dostal do tajné služby. Jelikož byl dobrým přítelem policejního úředníka Bernarda Slobodníka, někdy koncem roku 2016 nebo začátkem roku 2017 mu řekl, že by rád zkusil jinou práci než na okresním policejním ředitelství v Levicích. Když Slobodnik následně pořádal večírek na vinici nedaleko Levic, vzal si Ciriaka v jednu chvíli stranou. Představil mi osobu mužského pohlaví, kterou jsem do té doby vůbec neznal. Tato osoba mi pak byla představena jako Peter Košč. Rozhovor mezi námi dvěma trval asi minutu, možná dvě, kdy se mě Peter Košč zeptal, jestli bych nechtěl pracovat ve službě, myslel tím SIS, a já jsem mu řekl, že jestli můžu, tak to zkusím,“ vypověděl Ciriak.

Po tomto pohovoru se přihlásil do tajné služby a bez velkého překvapení byl přijat.

„Ciriak vypověděl o významném postavení Petera Košče v tajné službě. Připomněl také události z roku 2021, kdy inspekce využila zadržení jednoho z klíčových svědků v tolik medializovaném skandálu Petrov a nasadila mu odposlechy. Inspekce sice vyšetřuje především policisty, ale tehdy zasáhla i civilní svědky. ´Odposlechy pak unikly do médií a Fico je použil ve své mediální kampani o kajícnících, následně byla svolána schůzka za účasti prezidenta a těch dalších lidí… Nabyl jsem přesvědčení, že se služba na zadržení Petrova podílela nějakou další částí´,“ napsaly Aktuality.sk.

Vazba na Kaľavského

Peter Košč měl podle Aktuality.sk prý v řadách NAKA záchrannou brzdu – právě v podobě policisty Jana Kaľavského, který mu přinášel nejen informace z vyšetřování. Kaľavský byl za to již nepravomocně odsouzen.

Zatímco údajného šéfa zločinecké skupiny – Petra Košče – policie nezadržela, protože je dlouhodobě na útěku, šéf SIS Michal Aláč a jeho předchůdce Vladimír Pčolinský už na policii vypovídali.

Jejich obhájce Marián Bošanský uvedl, že jeho klient Aláč obvinění odmítá.

„Toto obvinění je pro nás nepochopitelné. Je nepředstavitelné, že by mohla existovat zločinecká skupina v době, kdy byl Pčolinský ve vazbě a Aláč šéfa zločinecké skupiny neznal. Je to nepochopitelné,“ uvedl Marián Bošanský.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník